Međunarodni je dan svjesnosti o prijevremenom rođenju

KARLOVAC – Svake godine u Hrvatskoj se prije vremena rađa oko 2.000 mališana, odnosno svako deseto dijete. Riječ je o djeci koja se rode između 26. i 37. tjedna trudnoće, a kojima je potrebna intenzivna liječnička skrb kako bi preživjeli i izbjegli zdravstvene probleme u budućnosti. Upravo njima je posvećen današnji dan koji se obilježava kao Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju.

Naime prije 30-ak godina za veliku većinu prijevremeno rođene djece jedva da je bilo nade za preživljavanje. S napretkom medicine to se promijenilo, tako danas preživi 90 posto nedonoščadi rođene nakon 26. tjedna trudnoće, i to većinom bez težih posljedica. No prerano rođena djeca svoju borbu ne završavaju izlaskom iz inkubatora ili rodilišta, već je njihov razvoj potrebno i dalje kontinuirano pratiti, poticati i stimulirati.

Svijest javnosti o problemima i posljedicama s kojima se susreću prijevremeno rođena djeca i njihovi roditelji vrlo je niska. Stoga Palčići obilježavajući Međunarodni dan prijevremeno rođene djece nastoje potaknuti ljude da im pomognu u izdavanju slikovnice autorice Mirjane Melec naziva ”Palčići ne žive samo u bajkama”.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/palcic_2015/*{/rokbox}