Gradska zimska služba spremna za snijeg – ove godine više pažnje na čišćenje pješačkih prijelaza

KARLOVAC  – U nadležnosti Grada Karlovca, odnosno gradske zimske službe je 500 kilometara nerazvrstanih cesta, 113 kilometara biciklističkih staza i nogostupa te 88 mostova 16.916 parkirališnih mjesta, 1.330 parkirališnih mjesta pod naplatom. Zimska služba spremna je za sezonu snijega, barem su tako poručili s današnje konferencije za medije.

Brigu o nerazvrstanim i državnim cestama u Karlovcu, točnije njihovoj prohodnosti za vrijeme snježnih padalina i ove će godine voditi tvrtka Ceste Karlovac u suradnji sa svojim podizvođačima. Za to će na raspolaganju imati 46 vozila i strojeva, 600 tona natrij klorida, četiri tone kalcij klorida i 700 kubnih metara agregata.

Ove godine je novost novi kooperant tvrtka Arkada koja će biti zadužena isključivo za održavanje pješačkih prijelaza i autobusnih stajališta jer se to pokazalo kao problem prethodnih godina. Za ceste u užem središtu grada, odnosno Zvijezdi, Gazi, Novom Centru, Luščiću, Rakovcu i Grabriku zadužena je Čistoća, čiji strojevi su također spremni.

Problema ne bi trebalo biti, ali u svakom slučaju građani su upozoreni da odrade svoj dio posla, a osim čišćenja snijega kad on počne padati, vlasnici stabala koja se nalaze uz prometnice dužni su obrezati grane, kako to trenutno rade i nadležne službe na područjima kojima upravljaju.

Zakona se moraju držati i vozači koji su dužni imati zimsku opremu. Odlukom resornog Ministaratsva proglašene su zimske dionice na području Hrvatske, a to su na državne ceste na području Karlovca i do 15. travnja zimska je oprema obvezna.

Prema najavama meteorologa svoju će spremnost zimska služba imati priliku testirati već ovog vikenda.