Predstavljena knjiga “Slovenci u hrvatskom sportu”

KARLOVAC – Jeste li znali da je destak karlovačkih sportaša koji su bili iznimno uspješni u svojem djelovanju slovenskog porijekla? Čak 140 imena Slovenaca u hrvatskom sportu nalazi se u istoimenoj knjizi autora Eduarda Hemara koja je predstavljena u Gradskoj knjižnici Ivana Gorana Kovačića.

Kulturno društvo Slovenski dom iz Zagreba još je prije desetak godina krenulo s idejom o izdavanju knjiga koje bi pokazale doprinos Slovenaca razvoju kulture, umjetnosti, sporta u Hrvatskoj. Prva knjiga koja je izdana govorila je o dramskim umjetnicima, zatim o likovnim i konačno ova koja govori o sportašima, njih 140 koliko ih je u prvom dijelu, a uskoro bi mogli dočekati i drugi dio knjige. Od živućih sportaša iz Karlovca u knjizi su se našli bivši atletičari „Željezničara” Aleksandar Markulin i Sanja Gosta Jerman.

Nakon ove knjige u planu je napisati i djelo o Slovencima u znanosti, a treba naglasiti da je u knjizi obuhvaćena samo prva generacija koja je rođena u Hrvatskoj u obiteljima slovenskih roditelja.