Niži računi za grijanje korisnika koji imaju razdjelnike?

KARLOVAC – Tek nešto manje od 30 posto korisnika Gradske toplane u Karlovcu ugradilo je uređaje za mjerenje potrošene toplinske energije. Iako se rokovi za ugradnju približavaju, građani nemaju novca za ulaganje u kalorimetre ili razdjelnike. Ali, prema najavama iz Gradske toplane, za neke od Karlovčana koji se griju preko centralnog gradskog sustava, računi za grijanje mogli bi biti niži.

Korisnici Gradske toplane koji imaju ugrađene razdjelnike topline od sada bi mogli imati nešto manje račune. Naime, izmijenjen je Pravilnik o načinu raspodjele i obračunu troškova za isporučenu toplinsku energiju, što bi Karlovčanima koji imaju razdjelnike trebalo donijeti uštedu.

– Ministarstvo gospodarstva je u petak donijelo novu izmjenu Pravilnika o obračunu troškova. To za korisnike naših usluga znači pravedniji način raspodjele i obračuna torškova za sve one korisnike koji imaju ugrađene razdjelnike. Obračun potrošnje za listopad, ali i ubuduće vraća se na staro što znači da ćemo mi primijeniti tu novu izmjenu Pravilnika i Odluke koje su predstavnici suvlasnika donijeli. Nova izmjena Pravilnika daje, također, i veće obveze tvrtkama koje se bave očitanjem razdjelnika na način da moraju pratiti broj impulsa svakog krajnjeg kupca, odnosno korisnika, i ukoliko primjete da postoji očiti nesrazmjer između broja impulsa u proteklim mjesecima dužni su o tome obavijestiti korisnike, pojasnila je pravnica u Gradskoj toplani, Marina Salopek.

U Gradskoj toplani misle da će ovim izmjenama Pravilnika građanima zaista početi stizati niži računi za grijanje. Nova izmjena Pravilnika dovela je u ravnopravan položaj, po obračunu toplinske energije, one koji imaju ugrađene razdjelnike s onima koji imaju ugrađene kalorimetre. U Karlovcu postoji 2.500 razdjelnika i tisuću kalorimetara, a iz Gradske toplane pozivaju korisnike da što prije ugrade uređaje za mjerenje potrošnje toplinske energije, jer se bliže rokovi za ugradnju.

Podsjetimo, zakonska obveza ugradnje uređaja za mjerenje potrošene toplinske energije je zadnji dan ove godine. Radi se o zgradama s više od 70 stanova, dok je za zgrade s manje od 70 stanova krajnji rok za ugradnju razdjelnika ili kalorimetara kraj 2016. godine.