Solarno stablo na Vunskom polju službeno u funkciji

KARLOVAC –Strawberry tree”, odnosno solarno stablo danas je službeno otvoreno na Vunskom polju. Karlovac je tako pionir ovakvog projekta u Hrvatskoj, a što se tiče Europe takvi primjerci postoje samo u Beogradu i Sofiji. Na ovom će mjestu Karlovčani moći puniti mobitele i tablete, ali i besplatno koristiti internet s obzirom da ima ugrađen WI-FI hotspot. U potpunosti je neovisno od električne mreže jer ima solarne panele koji sunčevu energiju pretvaraju u električnu. No osim ove uloge, solarno stablo ima i edukativnu namjenu, naime svatko tko se logira na bežičnu internetsku mrežu direktno će dobiti sve informacije o ovom projektu ali i budućim koji bi trebali biti na Vunskom polju.

Osim karlovačke udruge “Turbina promjena” u projektu su sudjelovali Grad Karlovac, Općina Plaški, REGEA i Dječji doma Vladimir Nazor. Uključen je i Fond za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša koji je sufinancirao projekt u visini od 40 posto sredstva, 35 posto Grad Karlovac te 20% Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja. Ukupna vrijednost cijelog projekta tako iznosi 352 tisuće kuna.

Dakle solarno stablo uključuje i klupu – koja predstavlja mjesto druženja ali i mogućnost da se 14 mobitela istodobno puni. U budućoj nadogradnji stablo će dobiti i svoje svjetlo što će omogućavati boravak u blizini i tijekom noći. Također solarne klupice predviđene su na Vunskom polju, a imat će zapravo sličnu funkciju kao i stablo.