Izložba izvornog ukrajinskog slikarskog umijeća u Ozlju

OZALJ – Ukrajina je zemlja bogata kulturom i poviješću. Dijelić te kulture od danas možete doživjeti u Ozlju, gdje je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ivana Belostenca otvorena izložba “Petrikivski rospis”.

Radi se o izložbi koja prikazuje ukrajinsko izvorno slikarsko folklorno umijeće, čija je vrijednost prepoznata na svjetskom nivou, pa je 2013. godine dobila zaštićeni status UNESCO-a. Izložbu su otvorili veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj Oleksandr Levčenko i gradonačelnica Ozlja Gordana Lipšinić.

Izložba “Petrikivski rospis” predstavlja bogatu ukrajinsku tradiciju slikarstva iz sela Petrikivka. U Petrikivskom slikarstvu utjelovljen je lik majke-prirode i ljepota ukrajinske zemlje. Klasični motivi su divlje i fantastično cvijeće, voće, povrće, različite bobice, ptice i druge životinje. Svaki motiv nosi svoju simboliku; cvijet predstavlja ljepotu zavičaja, ruža je simbol ljepote, a ptica svjetla i sreće. Prevladavaju jarke, snažne boje, a oslikavaju se uporabni predmeti različite namjene. Donator izložbe je ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Oleksandr Levčenko.

Petrikivska narodna umjetnost u mnogočemu je slična hrvatskoj, rekao je Levčenko, osvrčući se na iskustva s gostovanja ove izložbe u drugim hrvatskim gradovima. Otvorenje su uveličali ukrajinski pjesnik Jurij Lisenko i mlada Ozljačanka Doris Brajković koja je izvela glazbeni program na gitari. Izložba u ozaljskoj knjižnici ostaje otvorena do 15. prosinca.

“Petrikivski rospis” ujedno je rođendanski poklon ozaljskoj knjižnici, koja upravo na današnji dan slavi 65. godišnjicu osnutka.