Aktualac ozaljskog Gradskog vijeća otvorio niz pitanja i problema

KARLOVAC – Od žice koju je Republika Slovenija postavila uz granicu s Hrvatskom na području Ozlja, preko stalnih tema mosta u Pokuplju i javne rasvjete, do problema roditelja čija djeca čekaju na mjesto u vrtiću i putuju u školu javnim prijevozom – o svemu tome razgovaralo se na aktualnom satu sjednice ozaljskog Gradskog vijeća. Vijećnici su i ovaj put imali niz pitanja, a na sve su odmah dobili i tražene odgovore.

Uz državnu granicu kod potoka Kamenica, slovenska policija nedavno je postavila bodljikavu žicu, zbog čega su mještani nezadovoljni jer ih nitko nije ništa pitao, a žica prolazi njihovim privatnim posjedima, zemljištem koje obrađuju, te osim toga predstavlja opasnost za divlje životinje. Je li Grad nešto poduzeo po tom pitanju, zanimalo je vijećnika Borisa Guština. Gradonačelnica Gordana Lipšinić je na to vijećnicima pročitala protesno pismo koje je poslala ovim povodom te rekla kako je to sve što Grad može učiniti vezano uz ovaj problem.

Tema koja je ovih dana aktualna u Ozlju je i sufinanciranje javnog prijevoza učenicima osnovnih škola koji prema slovu zakona ne žive dovoljno daleko od škole da bi im prijevoz plaćala županija. Naime, za učenike nižih razreda ta udaljenost iznosi 3, a za one u višim razredima 5 kilometara.

– Taj problem imali smo i lani. Tada smo s prijevoznikom postigli dogovor da ekonomska cijena bude 80 kuna mjesečno, od čega je Grad plaćao 30, a roditelji 50 kuna. Isti dogovor postigli smo i sada, s time da će Grad ove školske godine sufinancirati 50 posto cijene, dakle mi ćemo plaćati 40, a roditelji isto toliko. U školi je održan sastanak, svi su se roditelji složili, problem je samo jedan roditelj iz Vrhovca koji kaže da mu je problem plaćati i tih 40 kuna mjesečno. Moram reći i da smo za roditelje koji su u Socijalnom programu osigurali da ne moraju plaćati ništa, njima ćemo u potpunosti sufinancirati mjesečnu kartu – kaže gradonačelnica.

Osim prijavoza, Ozljane muči i dječji vrtić. Osim što nema dovoljno mjesta za svu djecu, zbog čega je u planu proširenje, i roditelji čija djeca imaju mjesto u vrtiću nisu lišeni problema, barem ako je suditi po riječima vijećnice Biserke Vranić, koju je zanimalo zbog čega roditelji po novome moraju plaćati ratu vrtića za tekući mjesec do 20. u mjesecu.

– Roditelji su u 9. mjesecu morali platiti dvije rate odjednom. Oni koji imaju po dvoje djece u vrtiću, morali su taj mjesec platiti po 3.000 kuna za vrtić. Zar smo pali na to da nas roditelji moraju kreditirati? Ako je tako, bolje da zatvorimo Grad – ogorčena je Vranić. Dodala je da su mnogi roditelji s kojima je razgovarala time bili šokirani, dok je predsjednica Upravnog vijeća vrtića Nada Diković na to odgovorila da se nikoga nije prisiljavalo da plati dvije rate odjednom.

Iz redova oporbe stigla je i kritika vezano uz redovito kašnjenje na posao zaposlenika gradske uprave, na što je gradonačelnica najavila da će poduzeti potrebne korake.