Tržište nekretnina i dalje u padu, naznake optimizma ipak postoje

KARLOVAC – Aktualna situacija na tržištu nekretnina, novi zakonski propisi u ovom sektoru i potreba sprečavanja sivog tržišta bile su glavne teme posljednje sjednice Strukovne skupine agencija za poslovanje nekretninama koja je održana u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Iako tržište nekretnina već godinama stagnira, dobra je vijest da se u posljednje vrijeme ipak pojavljuju naznake aktiviranja.

– I ovu godinu tržište nekretnina završit će s padom cijena od dva do tri posto. Ipak, taj će pad biti blaži nego lani, kada je godina završena s padom od čak devet posto. Iako se u posljednje vrijeme pojavljuju naznake aktiviranja tržišta, uzevši u obzir ukupnu gospodarsku situaciju, na značajniji oporavak trebat će pričekati još neko vrijeme. Situacija u Karlovačkoj županiji ne razlikuje se mnogo od one na državnoj razini – kaže Valentina Sečen, tajnica Strukovne skupine agencija za poslovanje nekretninama.

No iako je situacija danas daleko lošija nego u godinama prije krize, usporavanje pada cijena donosi optimizam, zaključak je strukovnog udruženja.

Godina na izmaku donijela je i zakonske izmjene. Sredinom godine na snagu je stupio Zakon o procjeni vrijednosti nekretnina, od kojeg se očekuje unošenje reda i transparentnosti.

U narednom razdoblju, Strukovna skupina nastavit će aktivnostima na suzbijanju sivog tržišta. Agencije imaju obvezu do kraja godine dostaviti dokumente kojima dokazuju da ispunjavaju uvjete za obavljanje ove djelatnosti. Samo one koje to učine, bit će upisane u Registar posrednika u prometu nekretnina kojega vodi HGK. Nadalje, komora je pokrenula akciju s portalima koji oglašavaju prodaju nekretnine. Naime svaka agencija koja uredno dostavlja svoje podatke u Registar, imat će na portalima uz svoje ime i grb HGK kao direktan link na Registar, čime će potencijalnim kupcima dokazati legalnost svog poslovanja.