Akcija “Mir i dobro” i ove godine – blagdani mogu biti lijepi i bez oružja

KARLOVAC – Posljednje stradavanje od pirotehničkih sredstava na području PU Karlovačke zabilježeno je s 2012. na 2013. godinu kada je ozlijeđeno jedno dijete i jedna odrasla osoba. Prošle godine u akciji “Mir i dobro” oduzeta su dva komada oružja, 280 komada streljiva i 11 komada raznih eksplozivnih sredstava. Ovogodišnja akcija provodi se od danas, pa do 8. siječnja sljedeće godine.

U posljednje dvije godine nije bilo slučajeva osoba koje su smrtno stradale ili su bile teško ozlijeđene zbog rukovanja pirotehničkim sredstvima, a da se to ne bi dogodilo ni ove godine, iz policije upozoravaju roditelje da čuvaju oružje van dohvata djece, a ako im kupuju petarde da im ne dopuštaju rukovanje njima bez nadzora odrasle osobe.

Roditelji, budite odgovorni i nemojte podcijeniti zainteresiranost djece za eksplozivna sredstva, apeliraju iz policije. Djeca često petarde ne smatraju eksplozivnim sredstvima jer njima rukuju i odrasli, a to za posljedicu može imati teške ozljede, osobito lica i šaka, ali i ostalih dijelova tijela. Blagdani se mogu provesti na lijep i dostojanstven način i bez oružja i eksplozivnih naprava, poručuju iz policije.

U tijeku je i akcija “Manje oružja, manje tragedija”, a građani dragovoljno mogu predati oružje, bez sankcija, svi oni koji to žele učiniti pozvani su da se jave na broj 192, a policijski službenici potom će preuzeti oružje.