U Turističkoj zajednici zadovoljni sustavom e-visitor

KARLOVAC – Sustav e-visitor, odnosno informacijski sustav za prijavu i odjavu turista u primjeni je od 1. siječnja ove godine i služi kao poveznica svih turističkih zajednica u Hrvatskoj, ali i ostalih institucija kojima se do sada trebao prijavljivati boravak turista. Provjerili smo koliko su sustavom zadovoljni iznajmljivači, ali i djelatnici Turističke zajednice grada Karlovca koji ga koriste svakodnevno.

Sustav prije svega služi prikupljanju i obradi podataka o pružateljima usluga smještaja i njihovim smještajnim objektima na području Republike Hrvatske, vršenju prijava i odjava gostiju od strane pružatelja usluga smještaja putem Interneta, obračunu i kontroli naplate boravišne pristojbe, obradi i analizi podataka te izvještavanju u statističke svrhe i međusobnoj suradnji tijela javne vlasti u izvršavanju zakonskih zadaća.

Prvih mjesec dana korištenja sustava prošlo je bez nekih većih problema, iako će biti potrebno neko vrijeme da se svi iznajmljivači prilagode novom načinu rada, kaže Anđelka Mađar iz karlovačke Turističke zajednice.

U Karlovcu je 40 obveznika, odnosno korisnika sustava e-visitor, s 442 registrirana ležaja, a sustav omogućuje praćenje statističkih podataka u realnom vremenu,odnosno na dnevnoj bazi se može pratiti kretanje broja turista.

U vrijeme našeg posjeta Turističkoj zajednici u Karlovcu se tako nalazilo 55 turista. Osim turističke zajednice korisnici sustava e-visitor su Ministarstva unutarnjih poslova, uprave i turizma, Državni zavod za statistiku, Hrvatska turistička zajednica i Carinska uprava.