“Ne treba mijenjati teritorijalni ustroj, nego proširiti ovlasti županijama!”

KARLOVAC – Hrvatska je relativno mala zemlja, a broj lokalnih jedinica je velik. Izuzetno smo fragmentirana zemlja i sasvim sigurno treba napraviti optimalan organizacijski i teritorijalni ustroj, rekla je sinoć MOST-ova ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović, gostujući u emisiji jedne nacionalne televizije. Iako su prije konkretnih poteza najavljene nove, sveobuhvatne analize, jasno je da će nova ministrica zagovarati smanjivanje broja županija.

Sa sjednice Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija koja je održana krajem prošlog tjedna poručeno je pak da je sadašnji teritorijalni koncept pokazao i puno dobrih strana, bez obzira na to što se naglašavaju samo one lošije. Analiza mora reći je li problem u samom teritorijalnom ustroju ili se radi o tome da nadležnosti nisu dobro podijeljene između lokalne i centralne vlasti, stoji u priopćenju koje je službeni stav Hrvatske zajednice županija. Takav je stav i karlovačkog župana Ivana Vučića.

– Ja sam bio na sastanku Hrvatske zajednice županija gdje su bili predstavnici svih županija bez obzira na političku opciju, i stav svih predstavnika je da županije i ovaj regionalni ustroj treba ostati u obliku kakav jest. Podržavamo reforme, dakle reforme i u dijelu županija, ali sa širenjem ovlasti. Ono što je važno, jest da naši građani znaju čemu županije služe, a mnogi to ne znaju. Sve županije u Hrvatskoj zapošljavaju ukupno 1.846 ljudi koji brinu o cestama, školama, bolnicama, zavodima za javno zdravstvo, što mnogi građani ne znaju – rekao je Vučić.

Od 28 zemalja članica EU, Hrvatska je na 14 mjestu po broju jedinica lokalne samouprave, kaže župan. Navodi primjer Poljske u kojoj je reforma provedena, ali ističe, ne na štetu lokalnih jedinica.

– Poljska je imala 40 vojvodstava, istina je da su ih smanjili gotovo na pola, ali nitko ne govori da su kod tog prelaska osnovali 260 kotara koji također imaju pravnu osobnost i zapošljavanju profesionalce. Država je dakle ojačala jedinice lokalne i regionalne samouprave, dio prihoda je spustila na njihovu razinu, fiskalno ih ojačala, da se mogu kandidirati na strukturne fondove EU, za što nažalost naše jedinice u velikom broju nisu sposobne – priča župan.

Činjenica je da se Hrvatska konačno mora odlučiti o svom teritorijalnom ustroju jer već je previše novca uzalud potrošeno na strateške razvojne dokumente koji su zastarjeli prije nego što su ičemu poslužili.

– Napravili smo Strategiju razvoja Panonske Hrvatske, nakon toga je podjela na tri regije ukinuta. Sad radimo Strategiju razvoja Karlovačke županije i Strategiju prometnog razvoja, a istovremeno se govori o ukidanju županija. Pa zašto onda radimo te dokumente? To sve netko radi, to sve košta! Nemojmo bezveze trošit novac poreznih obveznika! Recimo onda da ukidamo županije, da ne treba raditi te strategije nego strategije nekih budućih regija – ogorčen je župan.

No, reforma lokalne i regionalne samouprave tema je na temelju koje si je MOST osigurao velik broj glasača, koji od nove ministrice sada očekuju obećane poteze. U svakom slučaju, ono što će uslijediti su analize, a do najavljenih reformi trebalo bi doći prije sljedećih lokalnih izbora.