Uspjeh dugoreške Arkade; Za investicijski projekt ostvarena potpora EU

DUGA RESA – Gotovo 13 milijuna kuna “težak” je projekt dugoreške građevinske tvrtke Arkada koji je dobio bespovratnu potporu Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Riječ je o projektu ulaganja u proizvodnu tehnologiju, točnije nabavu suvremenih, energetski učinkovitijih sedam radnih strojeva koji će se koristiti u proizvodnom procesu izrade kamenih agregata.

– To su dva bagera gusjeničara, utovarivač, valjak, grejder, rovokopač-utovarivač i autobetonska pumpa. Razlozi zbog koji ćemo ih nabaviti su jer imaju veći kapacitet u odnosu na strojeve koje sada koristimo, kao i povećanje energetske učinkovitosti u smislu manje potrošnje goriva i smanjene emisije štetnih plinova – pojasnila je koordinatorica projekta Anita Brezović-Isabegović.

Investicija bi trebala rezultirati povećanjem proizvodnih kapaciteta, a time i konkuretnosti tvrtke, te omogućiti izvoz na slovensko tržište.

– Planiramo povećanje godišnje proizvodnje kamenih agregata za 20 posto, povećanje kapaciteta za izvođenje građevinskih radova na izradi kolničke konstrukcije, radova na održavanju objekata i zimskom održavanju cesta, kao i povećanje kapaciteta usluge dopreme i isporuke betona na najsloženije građevinske radove – dodaje Brezović-Isabegović.

Najkasnije do kraja 2018. godine, uz povećanje prihoda, očekuju se i nova zapošljavanja. Uz očuvanje postojeća 63 radna mjesta, predviđeno je otvaranje sedam novih.

Ovo je inače prvi samostalni europski projekt tvrtke Arkada, a dobiti ga i nije bilo toliko teško kao što se to često može čuti među poduzetnicima i obrtnicima, poručuje direktorica tvrtke Arkada Marija Ivanić.

– Trebalo je poštovati zadane kriterije i rokove, ali nije bilo tako teško. Radili smo kao što i inače cijeli život radimo u tvrtki – precizno, točno i korektno – kaže Ivanić.

Ugovor je potpisan krajem siječnja, predviđeno trajanje projekta je devet mjeseci, a rok za realizaciju predviđenih ciljeva je kraj 2018. godine. Ukupna vrijednost projekta je 12,9 milijuna kuna, pri čemu su ukupni prihvaljivi troškovi nešto veći od 10 milijuna. Bespovratna potpore EU iznosi 3,6 milijuna kuna.

Arkada inače trenutno zapošljava 63-oje radnika, a u posljednjih pet godina ostvaruju prihod između 30 i 40 milijuna kuna godišnje. Svake godine investira se u prosjeku 5 milijuna kuna. Za prolazak ovog investicijskog projekta nadaju se da će biti poticaj i drugima, jer do kraja 2020. godine Hrvatskoj je na raspolaganju preko 10 milijardi eura iz Fondova EU.