Europarlamentarka Marijana Petir nudi pomoć oko Alstoma

KARLOVAC/BRUXELLES – Najavljeni otkazi u Alstomu potaknuli su europarlamentarku Marijanu Petir (HSS) da se obrati ministrima, točnije ministru gospodarstva Tomislavu Paneniću, ministrici socijalne politike i mladih Bernardici Juretić i ministrici rada i mirovinskoga sustava Nadi Šikić, ali i medijima.

Naime prošlog tjedna obratili su joj se inženjeri karlovačkog Alstoma zabrinuti zbog svoje neizvjesne budućnosti kazavši joj kako su najavljenim otpuštanjima ugrožene i njihove obitelji, ali i buduća radna mjesta studenata koje je Alstom stipendirao za potrebe ureda inženjeringa u Karlovcu. Zatvaranjem njihova poslovanja, izgubit će i kooperantske tvrtke, poručuju. Stoga je Petir odlučila poslati pismo navedenim ministrima.

– Smatram potrebnim obratiti Vam se ovim putem jer mogućnost korištenja sredstava Europskog fonda za prilagodbu globalizaciji, čija namjena Vam je poznata, vidim tek kao krajnju mjeru pomoći tim ljudima. Poznato nam je kako je interes vlasnika i dioničara u donošenju odluka često ispred interesa radnika, ali upravo zato i postoje državne institucije kako bi vodile brigu o svojim građanima. S obzirom na razvoj situacije smatram potrebnim predložiti Vam da u što skorijem vremenu pokušate razgovarati s predstavnicima vlasnika pogona u Karlovcu te potražite mogućnosti zadržavanja zaposlenog inženjerskog razvojnog tima i lokacije proizvodnje, odnosno, ukoliko je to moguće, pokušate utvrditi zajedno s Gradom Karlovcem i Karlovačkom županijom koje bi to prednosti poslovanja u Hrvatskoj i pogona u Karlovcu mogle biti ponuđene s ciljem zadržavanja proizvodnje, piše Petir.

Ukoliko predložena aktivnost ne donese željene rezultate, Petir dodaje kako na raspolaganju za organiziranje podrške odluci o pomoći inženjerima Alstoma među zastupnicima Europskog parlamenta ukoliko, kao krajnju mjeru, ministar podnese zahtjev za mobilizacijom sredstava Europskog fonda za prilagodbu globalizaciji.