Ministar Šprlje u Karlovcu o Ovršnom zakonu: Nećemo zaštititi ničije vile i skupe stanove

KARLOVAC – Karlovački sud jedan je od onih koji je prihvaćao sudjelovanje u pilot projektima te nove metode rada. Kazao je to ministar pravosuđa Ante Šprlje koji je obišao danas radove na karlovačkoj Palači pravde. Ujedno se sastao i s čelnicima svih pravosudnih tijela Karlovačke i Ličko – senjske županije.

Dobar rad suda te pad broja predmeta rezultirao je i ovom obnovom vrijednom 34 milijuna kuna i Karlovac je tu jedan od svjetlijih primjera. Komentirao je i najavu uvođenja prekovremenog rada sudaca u cilju što efikasnijeg rada. Trenutno je u izradi analiza da se vidi koji su to sudovi, a radi se prvenstveno o drugostupanjskim sudovima gdje se predugo rješavaju žalbeni postupci.

Na novinarski upit o izmjeni Ovršnog zakona, ministar Šprlje kaže da je u programu Mosta navedeno da se ide u zaštitu ovršenika, odnosno njegove jedine nekretnine u dijelu koji je potreban za normalan život.

– Već je napomenuto da se tu ne radi o zaštiti bilo koje nekretnine. Nećemo zaštititi ničije vile i skupe stanove, već ono što je nužno kao osnovno životni prostor ovršenika i njegove obitelji koju uzdržava i koja nema dovoljno sredstava za osigurnje drugog prostora, pojasnio je ministar.

Kada možemo očekivati izmjene, nije precizirao. Potrebno je formirati radnu skupinu koja će dati točne smjernice. Sporost sustava trenutno je najveći je problem s kojim se u ovom mandatu treba uhvatiti u koštac.

– Problem je što još uvijek nemamo podatke koliko je neriješenih predmeta na prekršajnim sudovima. Tu se pojavio jedan informatički problem oko sustava koji je instaliran prošle godine i on nije zadovoljio ono za što je bio planiran. Što se tiče ostalih sudova, radi se o nešto manje od 500 tisuća predmeta. Plan je da bi se do kraja mandata taj broj predmeta pokušao prepoloviti čime bi se sudovanje u Hrvatskoj dovelo na razinu drugih europskih država, dodao je ministar.

Smanjenje zaostalih predmeta koji godinama, pa i desetljećima stoje u ladicama, značilo bi uvođenje reda u pravosuđe. Duljina trajanja postupka svela bi se tako u razuman rok, a možda se građanima konačno vrati povjerenje u sustav.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/sprlje_obilazak_suda/*{/rokbox}