AQUATIKA – budući Slatkovodni akvarij i muzej rijeka Karlovac

KARLOVAC – Aquatika će biti ime Slatkovodnog akvarija i muzeja rijeka, koji će ovaj naziv dobiti kad postane Javna ustanova. Prije toga trebaju je potvrditi karlovačko Gradsko vijeće, te Ministarstvo poljoprivrede. Akvarij bi trebao biti otvoren u rujnu ove godine.

Buduća Aquatika je, uz ime, dobila zaštitni znak, logotip, te kućnu boju i pismo. Osnovni elementi logotipa su pravokutnici u bojama karlovačkih rijeka, predstavljajući tok rijeka i jato riba. Vizualni identitet i naziv budućeg akvarija Grad Karlovac je zaštitio, a ime je predstavljeno danas nakon 8 mjeseci čuvanja tajne.

– Naziv potječe od latinske riječi aquaticus koja označava biljke i životinje koje žive ili rastu u vodi ili od vode, pripadaju vodi te sve ono što sadrži vodu odnosno ono što je od vode. Na riječi aquaticus napravili smo izmjenu na zadnjem slogu, dodali smo KA. To je registracijska oznaka grada Karlovca, što je poveznica da je akvarij naša lokalna turistička atrakcija, ispričala je savjetnica za investicije i EU fondove Ivanka Brezović.

Autor vizualnog identiteta Aquatike je Dizajnerski studio Bilić-Müller iz Zagreba. Grad Karlovac je tu uslugu platio 16 tisuća kuna. Iako su predstavljeni danas, logo i ime Slatkovodni akvarij Karlovac počet će se koristiti tek nakon službenog otvorenja. Do tada buduća Javna ustanova će krenuti i u potragu za zaposlenicima.

Kako bi se uključilo što više lokalnih poduzetnika i turističkih djelatnika, Grad sve do ljeta organizira radionice o integriranoj turističkoj ponudi, koje će biti vezane uz riječni turizam.

– javna ustanova će imati svoje specifične suvenire. Za sada razmišljamo o onom osnovnom, kao što su kape, šalice, olovke, i slično, s logom ustanove. Već zbog samog znaka ti proizvodi izgledaju lijepo i podsjećaju na posjet akvariju. Naravno, u suvenirnici će biti moguće da se prodaju proizvodi naših proizvođača. Na kraju, cijela priča je usmjerena na to da posjet slatkovodnom akvariju, dakle Aquatici, treba biti prva točka dodira turista sa Karlovcem nakon čega on otkriva sve ostale mogućnosti i potencijale Karlovca bez obzira koji su njegovi interesi. Da li je to sport, kulturni turizam, avanturizam, ronjenje, speleologija ili nešto drugo, te da se potaknut onim što je doživio u akvariju uputi na naše okolne lokacije, pojasnila je gradska pročelnica Marina Grčić.

U sklopu projekta je započela i nabava riba, u čemu Gradu pomažu stručnjaci iz Veterinarskog instituta i Instituta za biološku raznolikost. Aquatika bi trebala imati oko 5 tisuća jedinki raznih vrsta slatkovodnih riba.

aquatika_press