Svjetski dan bolesnika; učenici Medicinske škole mjerili tlak i šećer u krvi

KARLOVAC – U Hrvatskoj, kao i u mnogim zemljama svijeta danas se obilježava Svjetski dan bolesnika. Ovaj dan utemeljio je Papa Ivan Pavao II. 1992. godine, kako bi skrenuo pozornost na bolesnike i njihove probleme. Svrha obilježavanja ovog dana je podizanje svijesti šire javnosti o potrebama bolesnika te težnja za stvaranjem bolje zdravstvene i društvene zaštite koja će svakom oboljelom omogućiti dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu skrb.

Svjetski dan bolesnika je prilika za podsjećanje na prava koja svatko od nas ima kada se nalazi u ulozi bolesnika. Namjera ovog dana je prisjetiti se i zahvaliti svima onima koji skrbe o bolesnicima, zdravstvenim i nezdravstvenim radnicima te brojnim volonterima. U obilježavanje su se danas uključili Opća bolnica i učenici Medicinske škole Karlovac, koji su građanima mjerili tlak i šećer u krvi.

U prvih sat vremena trajanja akcije, učenici su izmjerili tlak i šećer u krvi oko stotinu prolaznika u predvorju Opće bolnice na Švarči.

Kako bi se društvo senzibiliziralo na potrebe pacijenata danas se u nekim zdravstvenim ustanovama u našoj zemlji organiziraju prigodni vjerski, kulturni i umjetnički programi. Tako je u kapelici karlovačke Bolnice danas održana i Sveta misa za bolesnike.