Broj nezaposlenih najniži u posljednjih 20 godina

KARLOVAC – Broj nezaposlenih u Karlovačkoj županiji prošle je godine bio najniži u posljednjih 20 godina. Najbolje su to vijesti s karlovačkog Zavoda. Prošle godine prosječno evidentirane 9.592 osobe. U odnosu na godinu ranije nezaposlenost je također smanjena, i to za 11 posto.

Pad broja nezaposlenih zabilježen je prošle godine na području cijele zemlje, a primjećeno je da sve županije u 2015. bilježe pozitivne stope promjene prosječnog broja nezaposlenih. Sa 11-postotnim smanjenjem prosječnog broja nezaposlenih Karlovačka županija se nalazi malo ispod državnog prosjeka. Lošija od nas po broju nezaposlenih je jedino Sisačko-moslavačka županija.

Uz dobre vijesti o smanjenom broju nezaposlenih su i loše vijesti koje godinama prate Zavod za zapošljavanje, a to je broj dugotrajno nezaposlenih osoba. On se veže na strukturu nezaposlenih po obrazovnoj razini, jer se tu radi većinom o nekvalificiranim osobama, sa završenom samo osnovnom školom.

Vladine mjere za poticanje zapošljavanja, ističu u Zavodu za zapošljavanje, dosta su pomogle u popravljanju slike na tržištu rada. Najviše se u našoj županiji koristila mjera Stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa.

Ponuda poslova nije se toliko mijenjala, tako da su i prošle godine poslodavci najviše tražili konobare, kuhare i sobarice. Uz to, najveća potražnja bila je za liječnicima i medicinskim sestrama, te stručnjacima iz područja računarstva.