KABA

EFRI predstavio programe cjeloživotnog učenja u Nastavnom centru Karlovac

KARLOVAC – Dvjestotinjak diplomiranih studenata, 45 polaznika razlikovnog programa i 127 polaznika takozvanih modula zbirni su rezultat dosadašnjeg djelovanja riječkog Ekonomskog fakulteta u Karlovcu. Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci ušao je u osmu godinu izvođenja nastave u karlovačkoj Gimnaziji, a tim su povodom predstavljeni programi cjeloživotnog učenja koje je moguće upisati u Nastavnom centru Karlovac.

Uz programe koji se izvode od početka djelovanja u Karlovcu, od ove akademske godine uvedena je i mogućnost učenja na daljinu. Upisana je prva generacija studenata na diplomski online studij poduzetništva.

– Program studija je istovjetan izvanrednom studiju poslovne ekonomije, smjer poduzetništvo. To je prvi takav sveučilišni studij koji izvodi neki ekonomski fakultet u Hrvatskoj. Predavanja su kompletno online, sve se odvija putem računala, putem aplikacije kojoj se pristupa lozinkom. Jedino su ispiti u klasičnom obliku, uz prisustvo profesora i studenta. Time smo željeli osigurati da znanja koja studenti steknu na ovom studiju ne budu dovedena u pitanje, nego da budu ekvivalentna ostalim oblicima studiranja – kaže prodekan za diplomske studije, prof. dr.sc. Alen Host.

Jedna od opcija koje nudi Nastavni centar u Karlovcu je i pohađanje predavanja i polaganje ispita po programima osnovnih i naprednih modula. Predmeti modula sadržajno su istovjetni predmetima na preddiplomskom, odnosno diplomskom studiju poduzetništva. Ovaj je oblik studiranja namijenjen onima koji su prije deset, dvadeset ili više godina završili Ekonomski fakultet te smatraju da im je potrebno osvježavanje znanja iz određenih područja. Naime, zapošljivost studenata riječkog Ekonomskog fakulteta iznosi visokih 86 posto u prvoj i čak 97 posto u drugoj godini po završetku studija. No, taj podatak vrijedi samo za svježi kadar, dok se studenti koji su diplomirali prije deset i više godina ipak teže zapošljavaju.

Osim online studiranja i modula, tu je i opcija polaganja razlikovnog programa. Namijenjena je studentima koji su već završili preddiplomski studij na nekoj od visokih škola i veleučilišta. Njima omogućuje nastavak obrazovanja na diplomskom studiju na Ekonomskom fakultetu.

Dok će oni koje zanima online studiranje i razlikovni program morati pričekati novu akademsku godinu, moduli se izvode tijekom cijele godine, poručuju s riječkog Ekonomskog fakulteta.

Riječki Ekonomski fakultet također nudi i redovni program namijenjen mladima koji su tek završili srednješkolsko obrazovanje. Kao prednosti ove ustanove ističu odličnu suradnju s tvrtkama u kojima studenti obavljaju praksu te se u velikom broju kasnije u njima zapošljavaju, a ponosni su i na individualni rad sa svojim polaznicima, kaže dekan Ekonomskog fakulteta u Rijeci, prof. dr.sc. Heri Bezić.

omicron