Dr. Crnica: Liste čekanja su dovedene u red, ne ukidanju dodatnih termina!

KARLOVAC – Ukidanje “Programa plus” i “72 sata” koje je najavio novi ministar zdravlja Dario Nakić izazvalo je kritike oporbe i zabrinutost javnosti. Dok ministar tvrdi da programi trebaju biti ukinuti jer nisu zaživjeli, javnost je zabrinuta što će to značiti za liste čekanja te kvalitetu i ishod njihova liječenja. Istražili smo kakva je situacija u karlovačkoj Općoj bolnici i što pacijenti ubuduće mogu očekivati.

Prošlo je godinu dana otkako je Ministarstvo zdravlja s ciljem smanjivanja listi čekanja uvelo tzv. Program plus. Uz redovne termine za zahvate i preglede, tada su uvedeni dodatni termini dva puta tjedno – srijedom poslijepodne i subotom ujutro. Najugroženija populacija – djeca, onkološki bolesnici i kronični bolesnici s učestalim komplikacijama zahvaljujući Programu plus u Općoj bolnici Karlovac brže su došli na red za potrebne zdravstvene usluge, kaže sanacijski upravitelj dr. Suad Crnica, s time da je za hrvatski zdravstveni sustav to značilo zanemariv trošak.

– Fokusirali smo se na nekoliko stvari za koje smo procijenili da možemo napraviti organizacijski pomak, a da to u ekonomskom smislu ne optereti proračun bolnice i ne ugrozi njeno normalno funkcioniranje – pojašnjava dr. Crnica. Ocjena novog ministra da Program plus nije zaživio u slučaju karlovačke bolnice ne stoji. Barem tako kažu brojke.

– Za 53 tjedna koliko traje program, u dodatnim terminima uslugu je dobilo 1290 pacijenata. Liste čekanja su dovedene do toga da sada niti u jednom segmentu, bilo dijagnostike ili terapijske procedure, nemamo veće razdoblje od 60 dana, što je medicinski prihvatljivo, pogotovo za stanja koja nisu hitna ni vezana uz onkološke bolesti – kaže dr. Crnica. Nebitno je, dodaje, hoće li se dodatni termini zvati Program plus ili nekako drugačije, no za pacijente ne bi bilo dobro da pojačan rad na kontroli listi čekanja bude ukinut.

Što se pak tiče programa “72 sata” koji je također uveden lani, kako onkološkim bolesnicima od dijagnoze do početka liječenja ne bi prošlo više od 3 dana, karlovačka bolnica tim programom nije niti bila obuhvaćena. Program se naime odnosio na kliničke bolnice, kaže dr. Crnica. Međutim to ne znači da oboljeli od karcinoma ne dobivaju najbržu moguću pomoć. Ako se radi o osobi čije zdravstveno stanje dopušta operaciju, takvi se zahvati, kaže, ne čekaju dulje od tjedan dana. Bez obziranja na ukidanje programa “72 sata”, dostupnost usluga za onkološke bolesnike u karlovačkoj bolnici neće biti svedena na lošiju razinu, poručuju iz bolnice.

Inače, velik problem za karlovačku bolnicu predstavlja stari CT uređaj koji se često kvari. Van funkcije je već četiri mjeseca, pa pacijenti na ovu pretragu odlaze u Zagreb ili Ogulin, što zdravstvenom sustavu značajno povisuje trošak usluge. Čeka se novac za novi CT, no zbog kašnjenja donošenja državnog proračuna, kao i mnogo toga, i ova je, za pacijente toliko važna stvar, do daljnjega na čekanju.