KABA

Vrhunac vodenog vala prolazi kroz Karlovac

KARLOVAC/BELAJSKE POLJICE – U 13 sati vodostaj Korane iznosi 713 cm, a Kupe 722. Za sada su obje u redovnim mjerama obrane od poplava. U nešto manje od dva dana karlovačke rijeke porasle su za 3 i pol metra.

– U ovim trenucima vrhunac vodnog vala prolazi kroz Karlovac. Naša predviđanja su da bi se vodostaji trebali zadržati oko 730 centimetara, nakon čega će uslijediti stagnacija pa pad narednih dan do dva. Rekordnih vodostaja neće biti, ali priželjkujemo ostvarenje prognoze vremena, dakle da će se temperature zraka spustiti i da će pasti snijeg. U tom slučaju oborine ne završavaju u koritima rijeka. Ponavljam, radi se o prognozi, drugo je ono što će se ostvariti, kazala nam je voditeljica karlovačke ispostave Hrvatskih voda Biljana Željeznjak.

Građani su za sada mirni, ali mirni nisu bili vatrogasci u Belajskim Poljicama. Njihov dom već je nekoliko puta bio pod vodom. Namještaj su podigli na metar visine, ali se nadaju da će ih poplava ovaj put zaobići.

– Spremni smo za visoke vodostaje, ali se nadamo da ih neće biti. Mi smo se pripremili jer desetak kuća na području Belajskih Poljica je obično ugroženo poplavama. Ljudi već znaju koji su postupci, od podizanja stvari i punjenja vreća do pumpanja vode, kaže zapovjednik Vatrogasne zajednice općine Barilović Tomislav Mihalić.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/poplava_koritinja_1602/*{/rokbox}