Schmuck i Vuljanić upozorili na moguće malverzacije; Maradin: To je smiješno

KARLOVAC – Komplicirana i dugotrajna procedura donošenja prostornih dokumenata Karlovačke županije, kao i navodna netransparentnost tog procesa bile su teme konferencije za novinare koju su održali predstavnici Udruge za zaštitu i razvoj kulturne i prirodne baštine grada Karlovca.

– Zbog čega se umjesto donošenja novog Prostornog plana Karlovačke županije ide u tolike izmjene i dopune? Uz svake izmjene i dopune važećeg Prostornog plana, koje su do sada rađene već šest puta, izrađuju se i strateške procjene utjecaja na okoliš, na čemu također netko zarađuje. Zašto sama procedura izmjena i dopuna traje toliko dugo? – samo su neka od pitanja i tvrdnji koje su danas javno uputili članovi karlovačke Udruga za zaštitu i razvoj kulturne i prirodne baštine, Biserka Schmuck i Nikola Vuljanić.

– Svakih nekoliko mjeseci ide se u izmjene i dopune Prostornog plana. Ili ne znaju što rade, ili tu postoji neki plan. Možda netko kupuje pa prenamjenjuje zemlju, ne znamo, ali to je plodno tlo za malverzacije – upozorava Vuljanić.

Odgovore na svoja pitanja članovi udruge željeli su dobiti od ravnatelja županijskog Zavoda za prostorno uređenje Marija Kečkeša, međutim on ih je prije samog razgovora zatražio popis pitanja koje će mu postaviti, što su odbili dostaviti. Uvjet Udruge bio je i prisutnost novinara razgovoru, no ni tu im, žale se, nije udovoljeno.

– Moram priznati da mi je pun kufer tih veličina koje se toliko boje prisutnosti i novinara i udruga da su spremni ne poštivati zakone – ogorčena je Schmuck.

Svoja pitanja članovi Udruge zato su odlučili postaviti javno. Što se tiče sumnji u malverzacije, resorni županijski pročelnik Marinko Maradin dematira takvu mogućnost.

– To je smiješno. Taj Prostorni plan ne planira zemljište na razini čestice, tako da je uopće teško povezati Prostorni plan Županije s malverzacijama zemljištem. Prostorne planove na razini čestica donose gradovi i općine. Vrlo je teško na koridoru širine 200 metara ići na malverzaciju sa zemljištem, ako nemate idejnog projekta. Može se dogoditi da cjelokupna lokacija pruge “ode” lijevo ili desno u okviru tog koridora, a da ne govorim o tome da su nam na najinteresantnijim područjima koridori široki i po kilometar. Tko će na koridoru te širine pogoditi gdje će jednoga dana ići pruga? – odgovara Maradin.

Za proceduralne pogrešake, također tvrdi da ih nije bilo. Komentirao je i prozivke da se prečesto ide u izmjene i dopune Prostornog plana. Dosadašnje izmjene ne smatra spornima. Odgovori na sva ova pitanja mogli su se dobiti tijekom javne rasprave, zaključuje pročelnik, a današnji istup Udruge, ocjenjuje, samo je traženje medijske pažnje.