Prezentirana lutka “fantom” – služi za vježbu zdravstvenih djelatnika

KARLOVAC – Biste li se suglasili s time da mladi liječnik prvi puta u hitnom stanju vaših bližnjih izvodi zahvate kojima treba uspostaviti i održati funkciju srca ili disanja? Odgovor na to pitanje sigurno glasi – NE. No upravo se to događa, jer mladi liječnici na nekome moraju uvježbati svoje postupke. Međutim, u Karlovcu je danas prezentirano da postoji i drugi način osim učenja na pravim ljudima.

Pametne lutke ili fantomi koriste se u razvijenim zemljama već godinama za vježbu mladih liječnika, sestara i ostalih zdravstvenih djelatnika. Jednu takvu lutku imali su prilike isprobati i karlovački studenti sestrinstva, ali i djelatnici žurnih službi.

Na pametnim lutkama mogu se punktirati krvne žile, uvoditi cijevi u dišne puteve, masirati srce, uvoditi kateter u mokraćni mjehur, izvoditi različite operacije, ali i pratiti koliki je uspjeh pri izvođenju tih radnji.

Ovakve lutke iznimno su skupe,primjerice ovakva kakve je danas prezentirana košta 40 tisuća eura, a u svijetu postoje i posebni edukacijski centri gdje studenti imaju priliku vježbati svoje vještine, kazao je doc.dr.sc. Josip Žunić prilikom prezentacije lutke.

Nakon prezentacije lutke održan je sastanak predstavnika žurnih službi, Veleučilišta i zdravstvenih djelatnika kako bi se vidjelo postoje li mogućnosti da se lutka nabavi zajedničkim financijskim sredstvima.