Konverzija i refinanciranje glavne teme konzultacija Udruge Franak

KARLOVAC – Još jedne konzultacije članova karlovačkog ogranka Udruge Franak održane su sinoć u Centru za mladu u Grabriku. Razgovaralo se o aktualnoj problematici – problemima vezanima uz konverziju i uvjetima koje banke nude za prelazak na kunske kredite.

Konverzija kredita u švicarcu u euro kredite privodi se kraju, a članovi Udruge Franak ovih dana imaju još jedan razlog za zadovoljstvo. Popis banaka koje odbijaju provesti konverziju otkazanih kredita u švicarskim francima, dakle kredita u kojima nisu ispunjene dužnikove obveze, sve je manji.

– Iako se Zakon o konverziji odnosi i na takve kredite, pojedine banke nisu u predviđenom roku klijentima poslale izračune ni ostalu dokumentaciju za konverziju. No nakon što je mišljenje o ovoj temi objavilo Ministarstvo financija, ipak se kreće i s konverzijom takvih kredita – rekla nam je Dijana Dorotić, povjerenica UF za Karlovačku županiju.

Sljedeći korak je refinanciranje euro kredita u kunske.

– U siječnju je provedena anketa u kojoj se čak 90 posto članova udruge izjasnio da želi konvertirati svoje kredite u kunske, s fiksnom kamatnom stopom, kako bi eliminirali kamatni i valutni rizik. Izbora imaju mnogo jer su se sve banke potrudile u svoju ponudu uvrstiti kunske stambene kredite. Kako bi olakšali građanima da pronađu banku koja im nudi najbolje uvjete, udruga je poslala upite na adresu 21 banke i izradila svojevrsni vodič, koji se može vidjeti na našoj web i FB stranici – poručuje Dorontić.

Preporuka članovima glasi da prilikom odabira banke za refinanciranje uzmu u obzir sve uvjete, prouče sve potencijalne zamke, te sve naknade i troškove. Savjetuje se traženje simulacije svih ponuda i njihova pažljiva usporedba. Imate li nedoumica ili se jednostavno želite savjetovati, pozvani ste da navratite na sljedeće konzultacije.