zrinski_knjiga

  • February 20, 2016
  • Admin
  • 0

OZALJ – Šaran s octom i lukom, knedle od špinata s ribizlima i đumbirom, štrukle s mažuranom…dio je to jela za koje recepte možete pronaći u knjizi “Hrana, kuhinja i blagovanje u doba Zrinskih”. Radi se o izdanju koje na pet stotina stranica donosi život na zrinskim dvorovima i utvrdama iz drugačije perspektive.

Iako je o Zrinskima objavljeno puno knjiga, publikacija i radova, ne zna se sve o njihovim životima. Tu je vrijednost djela koje je predstavljeno u Starom gradu Ozlju. Knjiga govori o proizvodnji hrane u 16. i 17. stoljeću, kako se tada jelo, pilo i blagovalo.

Srećom se sačuvala knjižnica Zrinijana iz toga doba, koju je uredio Nikola Zrinski Čakovečki, iz te kuharice njihove rukopisne, ali i iz kuharica onoga doba se donose sjajni opisi pripremanja hrane, a knjiga Darka Varge ima veliku historiografsku važnost, rekao je urednik Dragutin Feletar.

Istraživajući Darko Varga je došao do doktorata jedne mađarice koja je pisala o načinu posluživanja na dvorovima u 16. i 17. stoljeću to je iskoristio kao kostur svoga djela. Profesorica Nataša Štefanac s Filozofskog fakulteta u Zagrebu već je studentima zadala seminarske radove iz knjige, što autora čini posebno ponosnim. Knjiga je čitljiva i pristupačna te je namijenjena širokoj publici, dodao je autor.

Dodajmo i kako je bilo planirano oko 300 ilustracija, no broj je smanjen na 180, koliko ih knjiga sadrži.

Uz promociju knjige o kojoj su uz autora i urednika govorili doktori znanosti Milan Kruhek i Petar Feletar te nakladnica Petra Somek, mogla su se i kušati jela napravljena po kuharici iz knjige.