Predstavljen Urbanistički plan uređenja Zvijezde; javna rasprava do 15. ožujka

KARLOVAC – Nakon više od tri godine rasprava i sastanaka napokon je krenula javna rasprava o prijedlogu Urbanističkog plana uređenja Zvijezde. U Velikoj gradskoj vijećnici danas je ujutro održano jedno javno izlaganje, dok će drugo biti u 17 sati. Revitalizacija stare gradske jezgre bila je tema i kolegija gradonačelnika Damira Jelića i njegovih zamjenika s pročelnicima i pomoćnicima.

Javna rasprava o prijedlogu urbanističkog plana uređenja Zvijezde otvorena je 15. veljače, a trajat će sve do 15. ožujka. Uređenje Zvijezde pitanje je koje se već godinama može čuti u Gradskoj upravi, ali i na ulicama Karlovca. Zvijezda je i strateški cilj koji je definiran Strategijom razvoja grada, tako da je njezino oživljavanje jedan od osnovnih ciljeva i grada i njegovih stanovnika. Sve to izneseno je u današnjem javnom izlaganju u Gradskoj vijećnici.

– Razvoj Zvijezde udovoljava i ostala dva kriterija našeg strateškog opredjeljenja i opredjeljenje prema ugodnom življenju u gradu i opredjeljenje prema razvoju gospodarstva. oliverIMG_8272Sve to je objedinjeno u Zvijezdi. Danas ćemo čuti i svih pet podloga koje Urbanistički plan uključuje i zbog toga je to izuzetno sveobuhvatan dokument. Naravno, Zvijezda zbog svoje veličine zbog svog povijesnog značaja, ali i zbog mogućnosti koje ona daje u razvoju grada Karlovca i značenje koje ona ima i zahtijeva takav pristup, ispričala je zamjenica gradonačelnika Karlovca, Marina Kolaković.

Cijeli proces izrade Urbanističkog plana Zvijezde trajao je tri godine.

– Tijekom izrade ovog plana odrađen je veliki broj i radionica i intervjua sa stručnim ljudima, s građanima grada Karlovca, posebno sa stanovnicima ovog dijela grada tako da dobijemo maksimalan broj informacija i promišljanja naših sugrađana što oni žele od Zvijezde. Naime, razvoj svakog dijela grada i razvoj uopće urbane kulture mora ići onim smjerom koji građani žele. Bilo je tu različitih promišljanja i različitih polaznih točaka, različitih želja i ciljeva, a sve to nastojat ćemo ovim planom na neki način pomiriti. Nakon usvajanja plana krajnji cilj nam je dobiti plan upravljanja zvijezdom koji treba pokazati metode kako upravljati ovom velikom povijesnom cjelinom grada Karlovca, zaključila je Kolaković.

U Zvijezdi je čak 77 posto građevina i 47 posto površina u privatnom vlasništvu. Povod je to za oživljavanje prostora unutar šančeva, a neke od mjera koje Grad želi razmotriri, poput niže cijene zakupnina za poslovne prostore, već su u fazi realizacije.

– Jedna od tema koju smo aktualizirali je definitivno obnova bedema, na koji način gdje i kako. Onda Veleučilište u Zvijezdi, ostaviti ga ili ga pozicionirati na nekoj drugoj lokaciji grada Karlovca, promet u Zvijezdi, da ili ne, znači i na kretanje automobila, ali i možda je još veći problem promet u mirovanju. S jedne strane imate one skupine koje tvrde da ukoliko automobilom ne dođete bukvalno do prozora, života neće biti, do drugog ekstrema koji tvrdi da apsolutno Zvijezdu treba tretirati kao pješačku zonu lišenu automobila. Znači to su teme koje se kontinuirano provlače i puno ljudi o njima piše, pojasnila je gradska pročelnica Martina Furdek Hajdin.

Očitovanja, prijedlozi i primjedbe na predloženi Urbanistički plan uređenja Zvijezde mogu se davati cijelo vrijeme tijekom javne rasprave, do zaključno 15. ožujka.

urbanisticki_zvijezda_2