Sutra u Knjižnici za mlade predavanje o Aljasci

KARLOVAC – Sutra (četvrtak, 25. veljače) u Knjižnici za mlade u 13 sati će biti održano predavanje vice konzulice Jessice Jarcev, o Aljasci, koje je organizirano u suradnji s Američkim veleposlanstvom u Zagrebu.

Aljaska je otkrivena u 18. stoljeću, u drugoj polovici stoljeća. Tamo su Rusi osnovali prva naselja. Poslije Krimskog rata Rusi su se bojali da će Aljasku osvojiti Amerikanci, pa su počeli pričati da ju je bolje prodati nego izgubiti u ratu. Amerikanci su kupili Louisianu od Francuza, otok Manhatan od Indijanaca, pa je američki ministar vanjskih poslova htio kupiti Aljasku. Ponuda je predana ruskom caru prije građanskog rata 1860. godine, a prodaja je izvršena 7 godina kasnije. 18. listopada 1867. u jednoj vojnoj bazi na istoku Aljaske, spuštena je zastava Carske Rusije, a na jarbol je podignuta zastava SAD, čime je označen prelazak Aljaske u vlasništvo SAD-a.

Aljaska je postala 49. država SAD 1959. godine, a tamošnji stanovnici i danas slave 18. listopad kao dan Aljaske. Površina Aljaske iznosi 1 518 775 km2. Na Aljasci živi više od 600 000 ljudi. Glavni grad Aljaske je Juneau.

Osim o Aljasci na predavnju će riječi biti i o mogućnostima studiranja i školovanja u SAD-u.