Kinoklubaši i ove godine provode filmske radionice u osnovnim školama

KARLOVAC – Prva ovogodišnja filmska radionica koju vode članovi Kinokluba Karlovac održana je u Osnovnoj školi Dragojle Jarnević. Na poziv profesorice hrvatskoga jezika Milenke Pernar-Stipić voditeljica Kinokluba Ksenija Sanković uz pomoć kolegica Petre Pleše i Lucije Ćeškić održala je predavanje o animiranom filmu u 8. razredu te pokaznu radionicu stop animacije.

Budući da učenici 8. razreda trenutno obrađuju animirani film, bila je ovo oslična prilika za naučiti nešto više o animaciji. Učenici su se i iz prve ruke iskušali u vlastitoj animaciji, ovoga puta Lego kockica. Vrijeme je bilo ograničeno školskim rasporedom, no uvijek kreativni učenici su iskoristili i ovu prigodu za razvoj zanimljivih ideja.

Inače gostovanja članova Kinokluba u redovnoj nastavi nisu novost, kao ni posjeti osnovnoškolaca Kinoklubu. Tako pozivaju i druge škole, ne samo osnovne već i srednje škole, da se jave ukoliko su zainteresirani za suradnju. Trenutno su u planu radionice s osnovnim školama Banija, Grabrik, Duga Resa te još nekoliko razreda u Dragojli Jarnević.

Utjecaj digitalnih medija i općenito medijske kulture je veći nego ikada na učenike te je potrebno obrazovati učenike o medijskoj kulturi. U proteklih nekoliko godina nekolicina učitelja i profesora s područja Karlovca pohađala je i Školu medijske kulture koju svake godine organizira Hrvatski filmski savez, što je rezultiralo i porastom broja autorskih uradaka karlovačkih učenika. Neki od filmova su uvršteni i u programe nacionalnih Revija pa su tako osnovnoškolci prošle godine boravili i na Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece u Rijeci, a nekoliko grupa i dalje intenzivno radi na svojim filmovima.

radionica_kinoklub_dragojla_01