Tribina o geotermalnim izvorima pobudila velik interes

KARLOVAC – Karlovac leži na rubu najvećeg geotermalnog polja Hrvatske i to treba iskoristiti, poručio je sinoć sa tribine o geotermalnoj energiji diplomirani inženjer geologije Boris Vrbanac. Slično polje nalazi se i pokraj Bjelovara, koji ove godine planira u pogon staviti energanu za proizvodnju električne energije, a u budućnosti i toplinske.

Iskorištavanjem geotermalnih izvora Karlovčanima bi grijanje bilo jeftinije između četiri i pet puta, kazao je Vrbanc i dodao da su na karlovačkom području napravljene dvije pokusne bušotine.

Tim resursom treba pažljivo raspolagati i trebalo bi osmisliti strategiju korištenja te vode da se ona ne devastira i zagadi. Najviša temperatura vode zabilježena je na dnu bušotine KA-2, na 4.145 metara i iznosila je 142 Celzijeva stupnja, a daljnjim produbljivanjem bušotine bila bi i znatno viša. Debljina karbonata je više od tisuću metara, a iz njih se mogu dobiti ogromne količine vode, kaže Vrbanac. U plitkim dijelovima je pitka, a u dubljim se može koristiti kao izvor geotermalne energije.

Kontakti s Gradskom upravom postoje odavno, kaže Vrbanac, još 2005. godine potpisano je pismo namjere, no projekt nikada nije dovršen.

Vrbanac je izraziti protivnik energane na biomasu na Ilovcu, stoga želi javnost što bolje upoznati s prednostima geotermalne energije, ali i negativnim efektima koje bi energana na biomasu mogla imati. Osim što bi se topla voda iz geotermalnih izvora mogla koristiti za grijanje, Vrbanac predlaže izgradnju bazenskih kompleksa i staklenika na području vojarne Luščić, jer vode bi bilo dovoljno i za te projekte.