Društvo Karlovčana iz Zagreba nastavlja njegovati uspomenu na Karlovac

ZAGREB – Društvo Karlovčana i prijatelja Karlovca iz Zagreba održalo je danas redovnu godišnju skupštinu. Društvo je zavičajna udruga Karlovčana i njihovih prijatelja iz Zagreba kojoj je cilj promovirati grad na četiri rijeke i njegovu okolicu; karlovačke vrijednosti ne samo u Zagrebu, već i cijeloj Hrvatskoj. Društvo broji 200-tinjak članova, a djeluje od 2000. godine. Kao i većina udruga, najviše problema imaju s financijama. Članarina od tek 30 kn jedva je dostatna za tiskanje Malog glasonoše, glasila društva u kojem se članove izvještava o događajima u Karlovcu i okolici.

Rođeni Karlovčani, oni koji su neko vrijeme u njemu živjeli ili oni koji su tek ponekad dolazili u Karlovac zauvijek su ga zadržali u svome srcu. Svakoga nešto veže uz naš grad. Tako je i s onima koji su život nastavili u Zagrebu. Društvo Karlovčana i prijatelja Karlovca iz Zagreba nastavilo se sastajati i razmjenjivati uspomene koje ih vežu uz Karlovac.

U Društvu žale što nemaju mlađih članova, koji, tvrde, nemaju više iste interese kao što ih imaju oni koji Karlovac pamte iz prošlog stoljeća.

Među brojnim gostima, na godišnjoj skupštini je bio predstavnik Grada Zagreba, Slavko Kojić, te gradonačelnica Ozlja Gordana Lipšinić. Iz Karlovca su, pak, stigli predstavnici udruge Polka i CEIK-a Braća Seljan. Iz Grada Zagreba je Društvo Karlovčana dobilo obećanje da će nastaviti financirati njihov rad, tako da ne moraju povećati iznos članarine, koja je za većinu članova, koji su umirovljenici, previsoka.

Za glazbeni dio programa u muzeju Mimara bile su zadužene Laginjanke. Ovaj zbor čine učiteljice, te bivše i sadašnje učenice OŠ Matka Laginje iz Zagreba, koje su za Karlovčane u Zagrebu izvele neka djela iz hrvatske glazbene baštine.

drustvo_karlovcana_2