Mještani romskog naselja poručili: Treba nam asfalt

KARLOVAC – U posljednje vrijeme brojni su projekti koji se bave Romima i poboljšanjem njihovog položaja u društvu. Kako bi provjerili što o tome misle oni kojih se projekti najviše tiču, posjetili smo romsko naselje na Orlovcu.

Nije nama problem kultura i neinformiranost, nama je problem što nemamo asfaltiranu cestu i što se ne čiste odvodni kanali, poručili su nam okupljeni mještani romskog naselja.

Svaka nova poplava u gradu izaziva velike probleme u romskom naselju, a ljudi pričaju kako su za prošlogodišnje poplave nažalost neki morali spavati u šumi jer je bilo nemoguće boraviti u kućama. Minimalno pet objekata poplavljeno je do prozora, u neke kuće voda ulazi kroz prozore, a nitko ne pita, žale se mještani.

Sva djeca iz naselja idu u školu i završe barem osnovnu, no problem nakon toga je zapošljavanje, na pitanje koliko ih je zaposleno u naselju, jednoglasno odgovaraju: Nitko, nitko ne radi. Vidiš kakva je situacija u državi, nema posla ni za ljude s fakultetom, tko bi zaposlio nas?

Pohvalju ipak Gradsku upravu i kažu da im izlaze u susret s udžbenicima za djecu, pomažu im oko nabavke ogrjevnog drveta, a većina ih koristi i neke druge vidove socijalne pomoći. Uključili bi se oni u društveni život Karlovca, ali kažu nikako kroz neku romsku udrugu, jer se smatraju Hrvatima.