Pomoćnicima ministra Tolušića prezentirani projekti kandidati za fondove EU

KARLOVAC – Projekti kojima Karlovac i Karlovačka županija planiraju konkurirati za sredstva iz fondova Europske unije, odnosno projekti koji su već povukli europski novac, bili su tema sastanka koji su danas održali pomoćnici ministra regionalnog razvoja i europskih fondova Davor Huška i Tomislav Jurendić s gradonačelnikom Damirom Jelićem i županom Ivanom Vučićem. Iako je bio najavljen dolazak ministra Tomislava Tolušića, njegov je posjet zbog obaveza u Vladi odgođen.

– Upoznali smo pomoćnike ministra s projektima RibarKA i CvjetKA, na njih je stavljen naglasak, jer se radi o proizvodnim projektima koji će donijeti nova radna mjesta. Ujedno smo im predstavili projekt karlovačkog slatkovodnog akvarija i muzeja rijeka čija je izgradnja u tijeku, a financira se sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj – rekao je župan Vučić. Izgradnja akvarija, dodala je gradska pročelnica Marina Grčić, napreduje prema planu, u skladu s predviđenim rokovima. Predstavnicima resornog ministarstva prezentirani su još i projekti Muzeja Domovinskog rata na Turnju i Starog grada Dubovca, rekao je gradonačelnik Jelić.

Iz Ministarstva poručuju da su zadovoljni idejama koje su danas čuli i otvoreni za suradnju na njihovoj realizaciji.

– Ohrabreni smo onime što smo vidjeli danas u Karlovcu, to znači da će projekata biti. Prezentiran nam je jedan projekt koji je u fazi završetka. Želimo potaknuti jedinice lokalne samouprave da intenzivnije rade na pripremi projekata. Pozivamo vas da dođete u ministarstvo s konkretnim problemima, a mi smo tu da pomognemo – kaže  pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Jurendić.

Koliko je projekata u Hrvatskoj spremno za konkuriranje za novac Europske unije, u ministarstvu za sada ne znaju. Taj bi podatak trebao biti poznat kroz nekoliko tjedana, kada bi, kako je najavljeno, konačno trebala biti objavljena baza projekata na čijoj se uspostavi intenzivno radi. No ono što se već sada zna, jest da projekata nema dovoljno, barem ne u onoj mjeri da se u Hrvatsku “povuku” svi euri koji su nam u teoriji na raspolaganju.