Obilježena 72. obljetnica formiranja Udarne karlovačke brigade

OZALJ – “Bitno je čuvati sjećanje na važne događaje iz naše povijesti, kako se loše stvari ne bi ponovile i kako bi mlade generacije na njima učile”. Poručeno je to s obilježavanja 72. obljetnice formiranja Udarne karlovačke brigade i 75. obljetnice početka antifašističke borbe naroda Hrvatske, koje su danas održane u Svetičkom Hrašću kod Ozlja.

Karlovačka udarna brigada formirana je na današnji datum 1944. godine upravo u Svetičkom Hrašću. Nastala je iz Karlovačkog partizanskog odreda koji je brojao oko 750 boraca. Njih 540 ušlo je u sastav novoformirane brigade. Djelovala je na području između Dobre i Kupe, od Karlovca, Siska pa sve do Zagreba. U rujnu je brigada popunjena sa 280 boraca iz Istre, a potom, nakon amnestije, i većim brojem pripadnika domobranskih formacija. Svoj ratni put brigada je završila ulaskom u Karlovac. Na svečanosti kojom je obilježena 72. obljetnica njena osnutka okupilo se stotinjak članova antifašističkih udruga i njihovih gostiju. Među njima je bio i bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović, čelnik stranke Naprijed Hrvatska.

Sudionici skupa osvrnuli su se i na vrijednosti antifašizma danas. Da se u Karlovcu sustavno umanjuje vrijednost antifašizma, poručio je gradski vijećnik Nikola Badovinac, pojasnivši da je to vidljivo iz odnosa prema spomenicima ali i samim sudionicima antifašističkog pokreta.

antifasisti0503_1