Čitateljski klub “Bijela sova” proslavio godinu dana rada

KARLOVAC – Prije godinu dana u Gradskoj knjižnici Ivana Gorana Kovačića pokrenut je čitateljski klub za slijepe i slabovidne osobe “Bijela sova”. Glavni cilj je okupiti slijepe osobe na zajedničko druženje i raspravu o književnim djelima. Na sastanke redovito dolazi 20-ak članova kluba, a u planu je proširiti uslugu i na ostale osobe s invaliditetom.

Danica Rob iz Udruge slijepih USKA jedna je od prvih članica kluba Bijela sova. Na sastanke dolazi redovito, svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.

Uloga narodne knjižnice u životu grada je značajna, ona u suvremenom svijetu postaje treće mjesto okupljanja te je njena dužnost pružiti i slijepim i slabovidnim osobama mjesto za druženje, kaže pak ravnateljica Jasmina Milovčić.

Nakon što je u Karlovcu pokrenut čitateljski klub, na to su se odlučili i u Sisku, tako da se dobra ideja širi Hrvatskom. Poseban gost proslave bio je kazališni i filmski redatelj, skladatelj, scenograf i dramaturg Mario Kovač, koji već čitav niz godina radi sa slijepim osobama kroz kazalište Novi život.

Pohvalan je dodatan trud koji slijepe osobe moraju uložiti da pročitaju knjigu i o njoj raspravljaju, kaže Kovač. Slijepoj sovi stoga ćemo poželjeti još puno rođendana i velik broj članova.