Započelo zaprimanje zahtjeva za izravna plaćanja u poljoprivredi

ZAGREB/KARLOVAC – Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju započela je sa zaprimanjem zahtjeva za izravna plaćanja. Sredstva za izravna plaćanja u poljoprivredi mogu se zatražiti do 16. svibnja, a mogu se dobiti za osjetljive sektore, te mjere ruralnog razvoja kao što su poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene; ekološki uzgoj; te plaćanja na područjima s prirodnim ograničenjima.

– Gotovo 100 tisuća poljoprivrednika podnijelo je prošle godine zahtjev za izravna plaćanja u poljoprivredi. Za ove izravne potpore Agencija je već isplatila 750 milijuna kuna, a nakon donošenja državnog proračuna bit će isplaćen ostatak za 2015. godinu. I ove se godine očekuje velik broj zahtjeva za ova sredstva, kazala je Leticija Hrenković iz agencije za plaćanja u poljoprivredi.

Izravna plaćanja su jedna od osnovnih mjera potpore poljoprivrednicima koja za cilj imaju povećanje dohotka poljoprivrednih gospodarstava. Uz izravna plaćanja moguće je ostvariti i potporu za IAKS mjere ruralnog razvoja, kojima je cilj umanjiti ili zaustaviti negativan utjecaj poljoprivrede na okoliš. Poljoprivrednici popunjavaju zahtjev pomoću internetske aplikacije AGRONET, te ga moraju dostaviti u regionalni ured Agencije za plaćanje u poljoprivredi.

Iz Agenije za plaćanja u poljporivredi ističu da su prošle godine dodijeljena sredstva svim poljoprivrednicima koji su podnijeli zahtjev, pa nova prava na plaćanja mogu ostvariti samo prijenosom prava s drugog poljoprivrednika ili dodjelom iz nacionalne rezerve za posebne kategorije poljoprivrednika.