Grad Karlovac s milijun kuna sufinancira ugradnju kalorimetara ili razdjelnika

KARLOVAC – Grad Karlovac objavio je javne natječaje za ugradnju individualnih mjerila potrošnje toplinske energije. Riječ je naravno o kalorimetrima i razdjelnicima. Do sada je oko 50 posto zgrada u Karlovcu ugradilo mjerila. Inače Grad još od 2012. godine sufinancira ugradnju, stoga su i ove godine raspisana dva natječaja, jedan za ugradnju kalorimetara, drugi razdjelnika. Ukupno je građanima na raspolaganju milijun kuna.

– Kod razdjelnika sufinancira se 250, odnosno 350 kuna po grijačem tijelu, kod kalorimetara 2.200 odnosno 3.000 kuna po stanu, ovisno balansira li se sustavi ili ne, kaže pročelnica UO za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Martina Furdek-Hajdin.

Iako se u medijima ovih dana razdjelnici često spominju prvenstveno u negativnom kontekstu, Grad je zbog kontinuiteta ipak i ove godine odlučio opet sufinancirati i njihovu ugradnju.

– Mi i ovaj put apeliramo na naše građane i poručujemo da kalorimetri i razdjelnici nisu ušteda. Oni mjere potrošenu energiju. S time da je kalorimetar zaista mjerni instrument i uvijek kažemo da je to sigurnije iako je u početku veći trošak. Ugradnjom bilo kalorimetara ili razdjelnika može se točnije utvrditi kamo se rasporedi energija koja uđe u zgradu, a onda se pravednije i obračuna. Stanovi koji su u sredini zgrade vrlo vjerojatno će tako imati i niže cijene grijanja, dok nažalost oni na sjevernoj strani, oni koji imaju više fasade plaćaju grijanje skuplje, dodaje pročelnica Furdek-Hajdin.

Za sufinanciranje ugradnje kalorimetara predstavnici moraju imati stopostotnu suglasnost svih stanara, dok je kod razdjelnika uvjet 80 posto.

– Međutim mi sufinanciramo najbolje. Milijun kuna nije velik novac i prošle godine su neki ostali bez subvencija iako su imali ispunjene sve uvjete, no bio je velik broj zahtjeva. Primjerice kod razdjelnika, zadnji koji je dobio sredstva imao je 97 posto suglasnosti stanara, ispričala je pročelnica.

Na predstavnicima stanara je sada da prikupe svu potrebnu dokumentaciju – zahtjev, izjave suvlasnika i potpisnu listu, ponudu ovlaštenog projektanta i ponudu izvođača. Sve potrebne informacije nalaze se na internetskoj stranici Grada, a rok za dostavu ponuda je 18. travnja.