Međunarodni dan žena obilježava se i u Karlovcu

HRVATSKA, KARLOVAC – Diljem svijeta danas se obilježava Međunarodni dan žena, datum koji simbolizira dugu povijest borbe za ženska prava, kao što su pravo glasa, pravo na rad ili pravo na legalizaciju pobačaja.

U Hrvatskoj je u godinama nakon Domovinskog rata ovaj datum rijetko spominjan jer ga se poistovjećivalo s praznicima iz bivšeg sistema, no posljednjih godina ta se situacija mijenja budući da je riječ o međunarodnom prazniku koji upozorava na problematiku kojom bi se zapravo trebali baviti svakog dana, a ne samo jedan dan u godini. Premda je od početaka borbe za ženska prava prošlo cijelo stoljeće, u Hrvatskoj je situacija i dalje loša. Položaj žena na tržištu rada je nepromijenjen – žene i dalje prednjače u ukupnom broju nezaposlenih, a one koje rade, za isti posao zarađuju manje od svojih muških kolega. Ženske kvote u politici također nisu ispunjene. Obiteljsko nasilje, čije su žrtve uglavnom žene, i dalje je svakodnevica.

Položaj žena u Hrvatskoj bit će tema konferencije za medije koju danas organizira Ženska grupa “Korak”. O ovoj temi će govoriti predsjednica udruge Mirjana Duduković, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić te saborska zastupnica i predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Nada Murganić.

Forum žena SDP Karlovac i Gradska organizacija SDP Karlovac također povodom Međunarodnog dana žena organizira konferenciju za medije, a tema glasi:”Poruka Vladi RH: Pravima žena ne možete se cjenkati kao na tržnici!”

Također će današnji datum obilježiti podjelom karanfila na karlovačkoj tržnici.