tolusic_tomislav

ZAGREB – Iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije stiže informacija kako je na inicijativu ministra Tomislava Tolušića uspostavljena Baza projekata kao osnovni alat za učinkovito upravljanje regionalnim razvojem i veću apsorpciju EU sredstava.

Baza projekata će sadržavati sve ključne podatke o projektima regionalnoga razvoja, od faze projektne ideje pa sve do provedbe. Svrha Baze je da se na jednom mjestu objedine svi razvojni projekti koji su u planu i provedbi da bi se integracijom s drugim sustavima i analizom stanja u pripremi optimizirala apsorpcija sredstava u dužem vremenskom razdoblju te pratilo i potpomagalo lokalnu zajednicu u pripremi projekata koji imaju potencijal za sufinanciranje iz EU, odnosno iz drugih izvora sufinanciranja.

„Nevjerojatno mi je da ovako važan alat upravljanja regionalnim razvojem nismo imali do sada, a za njegovu izradu trebalo nam je točno 15 dana” izjavio je ministar Tolušić.

U tijeku je edukacija predstavnika regionalnih razvojnih agencija za unos podataka u Bazu projekata, a do sada su prikupljena 1.774 projekta sa važećom građevinskom dozvolom koji će se u narednim danim unijeti u Bazu.

Uz pomoć Baze projekata tijela uključena u sustav upravljanja i kontrole ESI fondova u Republici Hrvatskoj imat će potpuni uvid u sve projekte koji se pripremaju i provode te na taj način učinkovitije upravljati i koristiti sredstva fondova koja su nam na raspolaganju, poručuju iz Ministarstva.