Belgijanci zainteresirani za ulaganja u Karlovačkoj županiji

KARLOVAC – Veleposlanik Kraljevine Belgije u Hrvatskoj izabrao je Karlovačku županiju za svoj prvi službeni posjet otkad je prije šest mjeseci stigao u našu zemlju. Predstavnici Karlovačke županije i institucija iskoristili su posjet za predstavljanje naše županije i njezinih gospodarskih mogućnosti. Veleposlanik je iz Karlovačke županije otišao prepun pozitivnih dojmova.

Cilj sastanka belgijske delegacije i predstavnika Karlovačke županije trebao bi biti intenziviranje odnosa ove dvije zemlje, kao i pojačavanje investicija i trgovine. Moglo se to čuti na sastanku u Uredu karlovačkog župana, a belgijski veleposlanik je primjetio da Karlovac ima puno za ponuditi investitorima i budućim poslovnim suradnicima.

– Puno je pozitivnih stvari ovdje: smještaj u središtu regije, posjedovanje industrijskog know-how-a, radna snaga, kao i povijest industrijskog područja. Ovo je bilo industrijsko područje i još uvijek je industrijsko područje. Ono što je važno poboljšati je investicijska klima. To nije problem samo Karlovačke županije, već čitave Hrvatske. Možete imati sredstva za proizvodnju, ali ako nemate dobru investicijsku klimu nećete privući ulagače. To je prioritet za moju zemlju, ali i za investitore iz drugih zemalja, naglasio je veleposlanik Kraljevine Belgije u RH Philippe Benoit.

Da je Karlovačka županija zbog svog smještaja idealna za ulaganja belgijskom veleposlaniku je ispričao i karlovački župan. Kao jedan od najvećih problema župan je istaknuo sve lošiju demografsku sliku, dodajući da u deset godina županija izgubi 10 tisuća stanovnika.

Nakon posjeta Uredu župana, gosti iz Belgije su posjetili Obrtničku komoru Karlovačke županije, Regionalnu energetsku agenciju sjeverozapadne Hrvatske , te Razvojnu agenciju KARLA, gdje su doznali više o europskim projektima naše županije.