gospodarsko_vijece15032016

KARLOVAC – Pad broja nezaposlenih, rast industrijske proizvodnje i izvoza te rast broja zaposlenih bilježi se u prošloj godini u Karlovačkoj županiji. Rečeno je to danas na sjednici Gospodarskog vijeća Županijske komore Karlovac. Sjednici je bio nazočan i potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Josip Zaher.

Do povratka zdravlja hrvatskoj ekonomiji proći će još puno godina, svjesni su toga i u Hrvatskoj gospodarskoj komori, ali i predstavnici gospodarstvenika. Ipak, veseli podatak da je dio statistike pozitivan. Karlovačka županija nakon 2014., koja je bila godina stagnacije prošlu godinu može označiti blagim oporavkom. Izvoz je rastao sedam posto, a nezaposlenost iako je smanjena ostaje najveći problem. Loše je stanje i dalje u obrtu gdje se smanjuje broj radnika.

HGK je kuća hrvatskog gospodarstva i mora prenositi glas gospodarstvenika prema predstavnicima vlasti. Za rast gospodarstva nužna je promjena zakonskih propisa, rekao je između ostalog Zaher.

Karlovački gospodarstvenici iskoristili su priliku upozoriti na niz nameta kojima je opterećeno njihovo poslovanje, ali i na puno papirologije koja je potrebna da bi se ostvarila neka investicija. Neki smatraju i da bi se komora više trebala uključiti u educiranje malih poduzetnika o europskim fondovima.

Domaću pamet imamo, treba ju iskoristiti, jer domaće investicije su one koje dobit ostavljaju u okruženju, a znanost treba upotrijebiti u svrhu razvoja gospodarstva, poručeno je između ostalog sa sjednice Gospodarskog vijeća karlovačke komore.