Kupite stručak narcisa za pomoć ženama oboljelima od raka dojke!

KARLOVAC – U Hrvatskoj je danas obilježen Dan narcisa. Cilj mu je podsjetiti sve žene na važnost ranog otkrivanja raka dojke i značaj preventivnih pregleda. Dan narcisa obilježen je i u Karlovačkoj županiji – Karlovcu, Slunju, Dugoj Resi, Ozlju, Ogulinu i Vojniću.

U znak podrške ženama oboljelima od raka dojke, ali i s ciljem podsjećanja svih žena na važnost ranog otkrivanja bolesti i značaj redovnih preventivnih pregleda, na dvije najfrekventnije lokacije u Karlovcu – na tržnici i na Korzu, građani su danas mogli kupiti stručak narcisa, simbola borbe protiv ove opake bolesti. Rak dojke najčešći je rak u žena i po broju novooboljelih i po smrtnosti. Svaki četvrti tumor kod žena je upravo rak dojke, a 16 posto svih žena umire baš od ove bolesti.

– Godišnje u Hrvatskoj oboli oko 2.500 žena, na nažalost 800-900 ih izgubi borbu s ovom bolešću – kaže Jasna Laškarin, predsjednica udruge Europa Donna – Agata Karlovac.

Rak dojke je bolest koja se može liječiti, pa i izliječiti, no bitno je otkriti ju pravovremeno, dok je još u početnom stadiju. Zato se Danom narcisa želi upozoriti žene na važnost kontrolnih pregleda – samopregleda, ultrazvučnog pregleda i mamografije.

Kupnjom narcisa građani su danas mogli dati svoj doprinos prikupljaju sredstva za kupnju linearnog akceleratora – aparata za jednokratno zračenje, koji bi oboljelim ženama omogućio manje agresivno zračenje od klasičnog. U Hrvatskoj za sada nema ni jednog ovakvog aparata, a novac za kupnju barem jednoga prikuplja se još od 2011. godine. U udruzi Europa Donna koja okuplja žene oboljele od raka dojke, nadaju se da na njegovu nabavku neće morati još dugo čekati.

Organizatori Dana narcisa u Karlovačkoj županiji su županijski Savjet za zdravlje, Udruga Europa Donna – Agatha Karlovac te domovi zdravlja.