Na Plitvicama 25. godišnjica akcije “Plitvice 1991.”

PLITVICE – Danas se prisjećamo Krvavog uskrsa 1991. godine. Naime, točno 25 godina prošlo je od tog Uskrsa, odnosno akcije Plitvice, u kojoj je poginuo prvi hrvatski redarstvenik Josip Jović. Tim povodom ispred spomen obilježja na Plitvicama danas se održava komemoracija.

Na Uskrs 1991. postrojba za posebne namjene kretala se prema Plitvicama, a na cesti su ih dočekali balvani, barikade i pucnjava. Hrvatska će ovaj dan pamtiti kao dan kad je pala prva žrtva Domovinskog rata. U akciji hrvatskih redarstvenika protiv srpskih terorista poginuo je 22-ogodišnji Josip Jović. Jović je preminuo u helikopteru na putu do bolnice, a sedam pripadnika specijalne policije je ranjeno.

Upravo s ciljem dostojnog obilježavanja i trajnog sjećanja na žrtve, stradanja, ranjene, poginule, ali i na pobjede i uspjehe u Domovinskom ratu, iz Karlovca je sinoć krenuo sedmi ultra maraton u znak sjećanja na ”Krvavi Uskrs” 31. ožujka 1991. Budući da se radilo o prvoj akciji u kojoj je sudjelovala netom ustrojena Specijalna jedinica policije PU karlovačke, ovaj je maraton zatvorenog tipa, odnosno trče ga članovi udruge SP ”Grom”, hrvatski branitelji i policijski službenici MUP-a. Maraton dug 87 kilometara devetorica sudionika krenuli su trčati u 22 sata s karlovačkog Korza. Maratoncima su cilj bile Plitvice, gdje je danas svečano obilježavanje 25. obljetnice ”Krvavog Uskrsa”.

Inače, predsjednica Kolinda Grabar Kitaroivć je prošle godine posmrtno odlikovala Josipa Jovića, Redom Nikole Šubića Zrinskog, za junački čin u ratu.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/plitvice_2016/*{/rokbox}