KABA

Prioritet Turističke zajednice projekti fokusirani na aktivni odmor

KARLOVAC – Broj turista koji posjećuju Karlovačku županiju već nekoliko godina uzastopce raste. Najveći do sada rast zabilježen je u prošloj godini, zbog čega su u županijskoj Turističkoj zajednici vrlo ponosni. Na današnjoj sjednici Turističkog vijeća Turističke zajednice Karlovačke županije bilo je riječi o aktivnostima realiziranima u 2015. godini, kao i planovima za ovu godinu.

Projekti fokusirani na aktivni odmor, koji bi gostima osigurali dodatne sadržaje i što duže ih zadržali na području Karlovačke županije, bili su lani najvažniji zadatak turističkih djelatnika. Jedan od takvih projekata, koji se provodi već četvrtu godinu za redom, je trasiranje, mapiranje i označajanje staza za biciklizam i nordijsko hodanje, kaže Dina Begić, direktorica Turističke zajednice Karlovačke županije.

Dodatni razlog za posjet i duže zadržavanje gostiju u Karlovačkoj županiji moglo bi biti i brendiranje lokalne gastronomije, na čemu se također aktivno radi već nekoliko godina. Za sada je u projekt uključeno sedam restorana, no na toj brojci ne planira se stati.

Inače, statistički pokazatelji o broju dolazaka i noćenja turista na području županije kažu da je gostiju svake godine sve više, a posebno uspješnom ocijenjena je prošla godina. Zabilježen je porast od 18 posto dolazaka turista i 19 posto noćenja, dok je ranijih godina u projektu taj rast iznosio desetak posto. Lani se tako Karlovačka županija približila brojci od 400.000 noćenja.

No, ono što je boljka lokalnog turizma je kratki boravak gostiju. U prosjeku u Karlovačkoj županiji provedu svega 1.6 dana. Zato se, svjesni su u Turističkoj zajednici, mora još mnogo raditi upravo na dodatnim sadržajima koji bi posjetitelje zainteresirale za dulji ostanak. Zato se projekti razvoja cikloturizma i breniranja gastronomije nastavljaju i u idućoj godini.