z2

KARLOVAC- Devetu godinu za redom u svijetu se obilježava dan svjesnosti o autizmu. Kako navodi Snježana Čop, predsjednica Udruge Zvončići, u Hrvatskoj ne možemo sa sigurnošću reći o kojem broju djece govorimo, budući da je dijagnostika drugačija u našoj zemlji u odnosu na ostatak svijeta.

Za Karlovačku županiju znamo da se u prosjeku rodi oko 1200 djece na godinu, od čega čak 17 njih ima neke od znakova autizma. “Do polaska u školu imamo oko 250 djece iz spektra, što je za naše kapacitete velik broj”, izjavljuje Čop.

Samom izgradnjom senzornog kabineta, u planu je bio i nadzorni sustav koji je tek danas stavljen u funkciju. Financijska sredstva osigurana su trogodišnjim planom Ministarstva socijalne politike i mladih kojeg provodi Udruga Zvončići. Svakom roditelju puno znači praćenje napretka djeteta na terapiji. Uz to, ovim videonadzorom daje se uvid u terapiju koju roditelji mogu ponoviti i u vlastitom domu. Vrijednost videonadzora je 15000 kuna.

Nadzorni sustav službeno je otvorila pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih Maja Vučinić Knežević. Ističe da će Ministarstvo uvijek stajati iza projekata koji se procjenjuju dobrim i svrsishodnim.

“Vrlo je važno da roditelji kada su sami sa djetetom rade upravo po metodama s kojima je u određenom slučaju potrebno raditi. Ovaj uređaj za sve roditelje pružit će veću mogućnost edukacije i sigurnosti prilikom posjeta terapeutu”, izjavila je pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih Maja Vučinić Knežević.

z3

z4