Karlovačka županija i Unsko-sanski kanton zajednički protiv mina

VELIKA KLADUŠA – Međunarodni je dan svjesnosti o opasnostima od mina obilježen je konferencijom naziva Uklonimo mine i unaprijedimo održivi razvoj i sigurnost građama. Održana je u Velikoj Kladuši, a sudjelovali su predstavnici Karlovačke županije. Naime u našoj županiji postoji 51 kvadratni kilometar miniski sumnjivog područja od čega je 15 kvadratnih metara stvarno minirano. Plan do 2019. očistiti županiju od mina je za sada realan.

– Moram priznati za sada razminiranje u Karlovačkoj županiji dobro ide. Uvijek smo se uspjeli izboriti za dodatni novac izuzev onog iz državnog proračuna pa ćemo tako i ove godine u suradnji s Američkom gospodarskom komorom organizirati humanitarnu manifestaciju ”Večer za sigurne korake” gdje će Karlovačka županija svojih 350 tisuća kuna zajedno s onim što se prikupi na večeri, umnožiti sa sredstvima HCR-a i državnog proračuna. Procjena je da ćemo prikupiti oko milijuna kuna za razminiranje površine od oko 150 tisuća kvadrata, kazao nam je županijski koordinator za razminiranje Bernardo Pahor.

Tijekom ovog mjeseca svjesnosti opasnosti od mina očekuje se i potpisivanje ugovora s HCR-om kojim bi županija uložila dodatnih 350 tisuća kuna, HCR isto toliko, a sve zajedno za razminiranje na području Rakovice. Valja podsjetiti i da je u tijeku razminiranje poljoprivrednog zemljišta u Josipdolu vrijedno 29 milijuna kuna za što je naša županija prva u Hrvatskoj dobila sredstva iz Europskih fondova.

– U našoj županiji još 10 općina bori se sa minama posijanima početkom 90-ih godina. Najveći problem za sada je u Plaškom i to ne samo što su većina miniranog područja šume, već jer nemamo točnog pokazatelja gdje je minirano, a gdje nije. Apelirali smo i na domicilno stanovništvo da nam pomogne, međutim povratne informacije su bile dosta rijetke. Tu će na žalost, samo pirotehničari biti palica pomoći, dodaje Pahor.

Pomoć možemo pružiti zato susjednoj Bosni i Hercegovini kao i oni nama u vidu apliciranja zajedničkih projekata na EU fondove. Naime na području Unsko – sanskog kantona je 111 milijuna metara kvadratnih minski sumnjivog prostora.

– Za ovih 19 godina mi smo razminirali oko 14 milijuna kvadratnih metara. S time ne možemo biti zadovoljni jer ako nastavimo ovim tempom, trebat će nam 50 do 100 godina za razminiranje Unsko-sanskog kantona. Upravo zato želimo zajedno s Hrvatskom i Karlovačkom županijom pokrenuti zajedničku inicijativu da dobijemo sredstva kroz EU fondove i riješimo problem koji dijelimo, ispričao je šef regionalnog ureda BHMAC-a Bihać Aladin Bajrektarević.

mine_kladusa_01