MORH potpisao ugovore s hrvatskim proizvođačima vojne opreme – među njima i HS Produkt

KARLOVAC/ZAGREB – MORH je danas potpisao ugovore vrijedne oko 200 milijuna kuna s hrvatskim proizvođačima vojne opreme. Ugovori su potpisani s 27 tvrtki koje će za potrebe Oružanih snaga Republike Hrvatske proizvesti odjeću, obuću, naoružanje, usluge servisa i remonta, kao i prehrane i osiguranja vojnika.

Sveukupno se ugovara oko 300.000 komada raznih proizvoda od čega više od 10.000 pari obuće, 70.000 komada dijelova odore, 140.000 komada donjeg rublja, 50.000 pari čarapa i drugih proizvoda. Na izradi navedenih proizvoda radit će više od 5.000 radnika.

– Razvoj naše domaće vojne industrije jedan je od naših prioriteta i naša vojna industrija jedna je od uspješnijih gospodarskih grana, a mi smo dužni kao Vlada RH pomoći što više možemo u njenom daljnjem razvoju i u tome da bolje plasiraju svoje proizvode. To je samo početak naše suradnje za ovu godinu, potpisivanje smo napravili neposredno nakon što je izglasan proračun. I dalje ćemo nastaviti na sve moguće načine podržavati domaću proizvodnju, kazao je ministar obrane Josip Buljević.

Ugovori osim što potiču domaću proizvodnju, dodatna su reklama hrvatskim tvrtkama budući da naši vojnici sudjeluju u operacijama potpore miru stoga su i najbolji promotori hrvatske vojne industrije.

– Hrvatskim proizvođačima je bitno da Republika Hrvatska koristi njihove proizvode jer im je to jedna od najvažnijih referenci kada idu u izvoz i žele plasirati svoje proizvode na strano tržište. Tada je jako važno da matična zemlja koristi te proizvode što je jamac sigurnosti i kvalitete dodao je ministar Buljević koji je posjetio danas karlovačku tvrtku HS Produkt.

Naime među potpisnicima ugovora je upravo i ova karlovačka tvrtka čiji direktor Željko Pavlin ističe značaj ugovora u smislu sigurnosti, a budući da je organizirano početkom godine, već unaprijed se može planirati što će proizvesti za ministarstvo tijekom cijele godine.

– Ovo je jedan prilog dobroj organizaciji proizvodnje da možemo unaprijed ostvariti dobar plan, a s druge strane svakako je dobra referenca za naše proizvode jer oni tako i dalje ulaze u postrojbe Oružanih snaga. To naše oružje bit će sigurno prikazano u raznim misijama i svim vježbama koje provodi Hrvatska vojska. Te vježbe sprovode zajedno sa svojim partnerima koji su također naši potencijalni kupci tako da mi ovim ugovorom osiguravamo određenu referencu, zaključio je direktor HS Produkta Željko Pavlin.

pavlin_0404