KABA

Srednjoškolci iz Slunja napravili solarni automobil

SLUNJ – Kada imate dobru ideju niti nedostatak novca ne može vas spriječiti u njenoj realizaciji. Dokaz tome su učenici Srednje škole Slunj, koji su pod vodstvom mentora uspjeli izraditi solarni automobil. Za samo 13 tisuća kuna, ali s puno volje i truda nastao je prvi solarni automobil izrađen rukama srednjoškolaca u našoj županiji.

U samo dva mjeseca 20-ak učenika i njihovi mentori sastavili su solarni automobil. U početku je mogao postići brzinu od tek 28 kilometara na sat, a danas nakon preinaka maksimalna brzina je 55 kilometara na sat.

Dorade su u planu na upravljačkom i kočionom sustavu, kažu nam učenici koji su sudjelovali u izradi.

Prošle su godine mladi Slunjani bili u Sisku na utrci solarnih automobila i osvojili šesto mjesto, a nakon napravljenih preinaka ove se godine nadaju boljem rezultatu.

Nakon što je Tehnička škola Sisak krenula u projekt izrade solarnih automobila, priči su se brzo priključile i ostale škole, među njima i Srednja škola Slunj. Predviđeni troškovi izrade bili su oko 30-ak tisuća kuna, no na kraju su oni kreativnošću učenika i mentora smanjeni na 13 tisuća, dodaju u školi.

Izrada automobila odvijala se većinom u radionici te na hodnicima škole, u kojima već nasataju i nove konstrukcije. Naime, u planu je nova generacija solarnih vozila.

Ove godine u Sisku će na utrci solarnih automobila uz Srednju školu Slunj, boje naše županije braniti Tehničke škole iz Karlovca i Ogulina. Što se tiče mladih Slunjana, kreativnosti im ne nedostaje, što trenutno rade tema je neke druge priče, no uvjereni smo da ćemo za njih još čuti.