“Pobijedimo šećernu bolest” – moto Svjetskog dana zdravlja

KARLOVAC- Svjetski dan zdravlja – 7. travnja prigoda je za dodatnu promociju zdravlja organiziranjem raznih događaja i javnozdravstvenih akcija na međunarodnoj, regionalnoj i lokalnoj razini koje treba poduzeti za očuvanje zdravlja i sprečavanje bolesti. Ovogodišnji Svjetski dan zdravlja obilježava se pod motom “Pobijedimo šećernu bolest”. Kako bi ukazali na veličinu i značaj javnozdravstvenog problema šećerne bolesti Karlovačka županija – Savjet za zdravlje i Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije organizirali su akciju određivanja šećera u krvi za građane.

s2

“Šećerna bolest – kako unaprijediti prevenciju i skrb za oboljele u Karlovačkoj županiji” bila je tema okruglog stola. Sudjelovali su stručnjaci koji rade na prevenciji i skrbi za oboljele te članovi Udruge oboljelih od dijabetesa i predstavnici HZZO-a.

Okruglim stolom nastojalo se osvjestiti važnost ranog dolaska dijabetologu.

s1

Šećerna bolest osim zdravstvenih i socijalnih posljedica koje ima za pojedinca, njegove bližnje i društvo u cjelini, sa sobom nosi i velika ekonomska opterećenja za zdravstveni sustav i gospodarstvo u cjelini.

Dovoljno sna, pravilna prehrana, tjelovježba i što manje stresa, recept su za zdrav život.

Kad ste zdravi, onda o zdravlju niti ne razmišljate, ali čim se pojave tegobe, donosite drastične odluke. Međutim, najmudrije je da djelujete preventivno. Briga o zdravlju doživotna je navika, kultura i način življenja.