OŠ Draganići domaćin 12. Smotre učeničkih zadruga

KARLOVAC – Osnovna škola Draganići ovogodišnji je domaćin 17. Smotre učeničkih zadruga. Razlog je – 60 godina rada škole. Svoj je rad na smotri predstavilo 13 škola – 11 osnovnih i jedna srednja škola iz Karlovačke županije te jedna osnovna škola iz Ličko senjske. Ukupno 54 sudionika – 28 učenika i 26 mentora. Predstavili su se sa začinskim biljem, krpenim lutkama, ručno rađenim keramičkim posuđem, slikama od crijepa, pekmezom od batata, karlovačkom žabom i ostalim različitim ručnim radom.

Učenička zadruga u draganićkoj osnovnoj školi osnovana je prije 57 godina. Ravnateljica Marica Juričić kaže kako je u školskoj spomenici zapisano da se učenici u zadruzi bavili ratarstvom, prodavali svoje proizvode, a zarađenim novce kupili su i jedan od prvih televizora u mjestu.

– Učenici su uzgajali kukuruz, pšenicu, prodavali su ih zaduzi u Draganiću, ribnjacima također. Jedan od prvih televizora u mjestu upravo je kupljen zalaganjem učenika koji su u šumi brali žir i od tih novaca 1962. godine kupili TV prijemnik, kaže Juričić.

Danas, u njihovoj zadruzi Sunce, osnovanoj 1999., učenici se bave pčelarstvom. Imaju deset košnica oko škole, a potražnja za njihovim medom je velika, dodaje ravnateljica.

Ovo je još jedna potvrda što može dječja mašta, a zaista može svašta. Pažnju je plijenio “Šah iz davnina” koji su napravile vrijedne ruke 20-ak učenika zadruge “Regoč” Osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić iz Ogulina pod mentorstvom Ivane Stipetić i Adrijane Vukelje. Inspiriran je Pričama iz davnina koje je napisala poznata Ogulinka Ivana Brlić Mažuranić.

– Regoč nam je kralj, kraljica je Ivana Brlić Mažuranić, lovci su Ribar Palunko, Legengrad nam je kula ili top, a konj nam je Kosjenka na konju dok su mali Domaći pješaci, kaže Ivana Stipetić i dodaje kako nema šablone, ne može se pronaći niti jedna ista figura.

Ovo je tek prototip, a već rade na drugom šahovskom setu. 

– Sam proces nastajanja je tri tjedna jer se figure moraju sušiti na zraku dva do tri tjedna, ovisno o veličini i nakon toga idu u peć, kaže Stipetić.