Na ovo sam baš ponosna

62 žene i njihove priče osnova su knjige Na ovo sam baš ponosna. Stvarne osobe i stvarni događaji opisani su njihovim riječima. Kako je nastala ova knjiga?

”Sve je počelo kad sam konačno dosadila samoj sebi, umorila se od svoga vječnog unutarnjeg kritičara i upitala se: Dobro, ima li nešto na što mogu biti ponosna, za što mogu pohvaliti samu sebe? Pa sam upitala svoje prijateljice imaju li one nešto na što su onako baš ponosne, pa su one upitale svoje prijateljice…

Sve su autorice postojeće osobe, ni jedna nije izmišljeni lik. Neke su odmah pristale, druge je trebalo nagovarati, neke su odmah poslale svoje priče, druge su odugovlačile ne mogavši si dopustiti javno priznati da su na nešto posebno ponosne. Ni jedan projekt ne ide lako i glatko pa nije ni ovaj. Ali, priče koje su mi pristizale bile su toliko dobre da jednostavno nisam mogla odustati.

Od pećinskih dana pa sve do ne tako davno, žene i majke su imale potporu jedne drugih, stalnu razmjenu iskustava, praktične pomoći i utjehe. Moderan je život uhvatio žene u žrvanj svakodnevnih aktivnosti, vlastitih i tuđih očekivanja pa se i ne sjete sebe i svog postojanja. Nekako mi se činilo da imamo obavezu podijeliti ove priče s drugima i tako možda nekome pomoći da donese neke svoje životne odluke.

Ovo nije knjiga koju treba pročitati odjednom. Čitajte polako, birajte priče, preskačite ako treba. Neke će vas rasplakati, neke nasmijati, neke vam se neće svidjeti danas, ali možda već sutra baš će vam ta priča doći u pravi trenutak i sjesti na pravo mjesto. Dobro smo se zabavljale stvarajući ovu knjigu, nadamo se da ćete i vi uživati čitajući je.” istaknula je urednica knjige Olga Štajdohar -Pađen