Početak liberalizacije tržišta plina – hrvatski građani od danas mogu birati opskrbljivača

Hrvatski građani od danas po prvi puta mogu birati opskrbljivača plinom za svoje kućanstvo. Opskrba RWE Plina dostupna je kućanstvima u cijeloj zemlji, a očekivanja su da će u prve tri godine zauzeti oko 10 posto hrvatskog tržišta. Liberalizacija tržišta plina, ukidanje monopola i davanje prava na izbor građanima, poručuju iz ove tvrtke, u bliskoj će budućnosti dovesti do konsolidacije tržišta.

Nakon što je lani krenula u opskrbu plinom za poslovne korisnike, kojih je danas više od tisuću, tvrtka RWE ušla je i u opskrbu kućanstava plinom, čime je postala predvodnik potpunog otvaranja tržišta plina u Hrvatskoj. Ponuda je dostupna svim kućanstvima u cijeloj Hrvatskoj, bez obzira kojeg opskrbljivača plinom trenutno imaju i na čiju su distibucijsku mrežu spojeni.

Prelaskom na RWE Plin kućanstva će, poručuje predsjednik Uprave RWE Plina i RWE Energije Zoran Miliša, u prosjeku uštedjeti pet posto iznosa na svojim računima, a ako tvrtkom ugovore opskrbu struje i plina, prosječno će uštedjeti iznos u vrijedosti dva mjesečna računa godišnje.

RWE trenutno opskrbljuje strujom više od 110 tisuća hrvatskih kućanstava i tvrtki, te strujom i plinom 23 milijuna korisnika u 12 europskih zemalja. U RWE jamče sigurnost opskrbe, podkrijepljujući to činjenicom da samo njemačka podružnica tvrtke godišnje isporučuje tisuću puta veće količine plina nego što ga godišnje potroši cijela Hrvatska.

Očekivanja su da će u prve tri godine RWE Plin zauzeti oko 10 posto hrvatskog tržišta opskrbe plinom. Na hrvatskom tržištu, inače, trenutno djeluju čak 34 opskrbljivača u obvezi javne usluge koji plinom opskrbljuju kućanstva. Liberalizacija tržišta, prognoziraju u RWE, za nekoliko će godina tržište svesti na svega tri do pet velikih igrača.